10 miljoen stuks

Britten vieren vertrek uit EU met speciale brexitmunt

26 januari 2020 19:58
Van de speciale munt komen 10 miljoen exemplaren in omloop. Beeld © HM Treasury

Groot-Brittannië brengt een speciale munt uit om te vieren dat het land de Europese Unie verlaat. De herdenkingsmunt, inclusief uittredingsdatum, zou al eerder worden uitgebracht, maar moest door de uitgestelde deadline worden omgesmolten.

Op het muntstuk van 50 pence staat 'Vrede, welvaart en vriendschap met alle naties' en het draagt de brexitdatum van 31 januari 2020. De minister van Financiën Sajid Javid kreeg vandaag de eerste partij munten aangeboden. "Het verlaten van de Europese Unie is een keerpunt in onze geschiedenis en deze munt markeert het begin van dit nieuwe hoofdstuk", zei hij.

Verkeerde datum

De munt zou eigenlijk al worden uitgegeven op de oorspronkelijke EU-terugtrekkingsdatum van 29 maart vorig jaar, maar dat ging niet door. De brexit werd namelijk meerdere malen uitgesteld, omdat het parlement het niet eens kon worden over de terugtrekkingsovereenkomst waarover met de EU was onderhandeld.

Na uitstel gaf de minister opdracht tot productie van de munt met de inscriptie van de nieuwe deadline: 31 oktober. Toen die ook niet doorging moesten ongeveer een miljoen munten worden omgesmolten.

10 miljoen exemplaren

Ongeveer drie miljoen van de munten zullen vanaf vrijdag worden uitgedeeld door banken, postkantoren en winkels. Nog eens 7 miljoen exemplaren worden later in het jaar in omloop gebracht.

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore