Meer besmettingen

Coronavirus nog voor de eerste symptomen al besmettelijk

26 januari 2020 17:27 Aangepast: 26 januari 2020 20:26
Archieffoto van een reiziger die werd gecontroleerd op het virus. Beeld © AFP

Langzaam wordt iets meer duidelijk over het mysterieuze coronavirus. De Chinese Gezondheidsraad ontdekte twee verontrustende nieuwe feiten over het virus.

Het virus blijkt namelijk al besmettelijk nog voordat de eerste ziekteverschijnselen zichtbaar zijn. Dat is ook weer niet zo heel ongewoon overigens, maar het betekent wel dat de verspreiding van het virus veel moeilijker in te dammen valt.

Bij treinstations en vliegvelden alleen de mensen met koorts tegenhouden bijvoorbeeld, zoals in het begin gebeurde, is dus niet genoeg om te voorkomen dat het virus zich verspreidt. 

Dag tot twee weken

De incubatieperiode -de tijd waarin iemand wel al besmet is, maar geen verschijnselen heeft- varieert bij dit virus van een dag tot twee weken. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerst een markt, toen een stad, nu de wereld: dit is het coronavirus

Ook constateerde de Chinese gezondheidsraad dat 'de overdraagbaarheid van het virus sterker wordt'. Wat ze daar precies mee bedoelen is niet duidelijk. De raad verwacht dat het aantal besmettingen de komende tijd nog toeneemt. Tot nu toe was de aanname van het Nederlandse RIVM dat de ziekte 'niet heel besmettelijk' is.

56 sterfgevallen

Volgens de laatste officiële cijfers zijn er nu wereldwijd meer dan 2000 mensen besmet, van wie er 56 zijn overleden. Alle sterfgevallen en bijna alle besmettingen gebeurden in China. Ter vergelijking: in een gemiddelde winter sterven er alleen al in Nederland zo'n 2000 mensen aan de 'gewone' griep.

De uitbraak van de dit nog onbekende virus vond plaats eind 2019 in de Chinese miljoenenstad Wuhan, waar ook veruit de meeste besmettingen zijn. De symptomen lijken voor een groot deel op die van een gewone griep. Het lijkt erop dat de meeste mensen die eraan zijn overleden, al verzwakt waren.

Het RIVM schat het gevaar van het virus vooralsnog niet hoger dan van een gewone griep, maar is wel degelijk alert omdat er nog veel onbekend is. "We bereiden ons voor op een ernstig scenario, voor het geval de situatie toch ernstiger blijkt dan eerder was verwacht", laat de dienst weten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronavirus in Nederland? 'De gewone griep is een veel reëler gevaar'

China bouwt ziekenhuis in 10 dagen vanwege coronavirus

In Wuhan, de plek waar waarschijnlijk het coronavirus vandaan komt, stampt China in recordtijd een nieuw ziekenhuis uit de grond. Speciaal voor patiënten die besmet zijn geraakt met het nieuwe virus.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore