Al halfjaar geen salaris

Geen loon meer: Russische voetballers werken in wasstraat en als taxichauffeur

26 januari 2020 12:21
'Het is ook altijd hetzelfde', klagen de spelers op Instagram Beeld © Instagram fczenit_irkutsk

De Siberische club Zenit Irkoetsk komt uit in de derde divisie van Rusland en heeft financiële problemen. Spelers verdienen er normaal een paar honderd euro per maand, maar ook dat zit er nu niet meer in.

De salarisstop dwingt de selectie tot het uiterste. Een verdediger moest volle dagen werken in de autowasstraat en verkocht zijn iPhone. Een middenvelder onderhoudt zijn gezin met twee kinderen enkel nog dankzij zijn creditcard. Een aanvaller verdient bij als taxichauffeur. 

Geen vetpot

Voetballen bij Zenit Irkoetsk was sowieso al geen vetpot. Anonieme spelers vertellen aan sports.ru dat ze als basissalaris omgerekend zo'n 400 euro verdienen, plus 350 euro premie per gewonnen wedstrijd. In een 'succesvolle' maand met een overwinning verdien je dus 750 euro. Dat klinkt als weinig, maar voor de stad Irkoetsk is het een vrij gemiddeld salaris.

Sinds juli 2019 voetballen de spelers echter voor nul roebel. De club heeft in die periode negen van de twaalf wedstrijden verloren en staat laatste. Wedstrijden trekken minder dan duizend supporters. 

Spelers vertellen dat salarissen wel vaker te laat werden betaald. Dat is in Rusland een veel voorkomend probleem. Maar een halfjaar zonder loon, dat hebben ze nog nooit meegemaakt. 

Overstromingen

De oorzaak van de wanbetaling ligt waarschijnlijk bij de hoofdsponsor. Over het vorige seizoen betaalde die slechts 70 procent van het afgesproken bedrag. De problemen begonnen toen de regio Irkoetsk werd getroffen door overstromingen die voor grote economische schade zorgden. Sindsdien zit de club in de schulden. 

Sergej Michailov op archiefbeeld, in het blauwe tenue van Zenit Irkoetsk. De voetballer (25 jaar) klust nu noodgedwongen bij als taxichauffeur. Sergej Michailov op archiefbeeld, in het blauwe tenue van Zenit Irkoetsk. De voetballer (25 jaar) klust nu noodgedwongen bij als taxichauffeur.

Op het Instagram-account van de club doen de spelers openlijk hun beklag. In oktober 2019 postten ze een foto in voetbaltenue met lege zakken. Deze maand kwam daar een politiek getinte video bij: een beroemd tv-fragment waarop toenmalig premier Medvedev tegen een klagende burger zegt 'we hebben geen geld, maar hou vol'.

Afgelopen week beloofde de overheid bij te springen, maar eerder zijn dat soort toezeggingen niet nagekomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore