Ga naar de inhoud
'Ernstige situatie'

President China waarschuwt: coronavirus 'grijpt sneller om zich heen'

Medici in beschermende kleding. Beeld © AFP

China heeft te maken met een 'ernstige situatie', nu het nieuwe coronavirus 'sneller om zich heen grijpt'. Dat zegt president Xi Jinping. Het dodental staat inmiddels op 41 en bijna 1300 mensen zijn besmet geraakt.

Volgens de Chinese staatstelevisie wordt er alles aan gedaan om middelen en experts in ziekenhuizen te krijgen om het virus aan te pakken. Vanwege de uitbraak van het virus zijn op veel plaatsen in China, waar Nieuwjaar wordt gevierd, grote evenementen geannuleerd en zijn pretparken gesloten om grote mensenmassa's te voorkomen.

In
Lees ook:
In China slaat de paniek toe: 'Mensen worden paranoïde'

Wereldwijd zijn er meer dan 1400 infecties vastgesteld. De meeste mensen die besmet zijn, wonen in China zelf. Maar ook in onder meer Hongkong, Australië, Frankrijk en de Verenigde Staten heeft het virus voet aan de grond gekregen.

Verspreiding beperken

De VS hebben een vliegtuig naar de stad Wuhan gestuurd om Amerikanen op te halen. In China gelden veel reisbeperkingen om te proberen de verspreiding te beperken. Vanaf morgen rijden van en naar Peking geen bussen meer op lijnen die lange afstanden afleggen.

Veel Chinezen geloven het officiele dodental niet, vanwege de censuur in het land. Op de sociale media in het land worden video's gedeeld van huilende hulpverleners, overvolle ziekenhuizen en mensen die bewusteloos op straat liggen.

Frankrijk
Lees ook:
Frankrijk meldt eerste drie Europese gevallen coronavirus