Ga naar de inhoud
Spookverhalen door censuur

In China slaat de paniek toe: 'Mensen worden paranoïde'

Screenshots uit video's die rondgaan op sociale media. Beeld © Weibo

Hoe ernstig is de situatie in China, waar het coronavirus om zich heen grijpt? Volgens de autoriteiten zijn in China nu 1287 mensen besmet, maar op sociale media worden getallen genoemd van rond de 40.000. "Door de censuur worden mensen paranoïde."

Inmiddels is duidelijk: in de Chinese stad Wuhan is de toestand vanwege het coronavirus nu 'ernstig'. Dat zegt zelfs een official van de provincie waarin de stad ligt. De vraag is alleen: hoe ernstig precies?

Verkeersverbod

Het dodental van de uitbraak staat officieel op 41. Daarnaast zijn rond de 1300 mensen besmet. De meeste gevallen zijn geconstateerd in Wuhan. In die stad geldt vanaf morgen een verkeersverbod in het centrum. De stad oogt als een spookstad. Bijna niemand gaat nog de straat op.

Frankrijk
Lees ook:
Frankrijk meldt eerste drie Europese gevallen coronavirus

Of het officiële dodental klopt, is moeilijk te checken. Dat geldt ook voor alle andere verhalen die rondgaan op sociale media. "Ik heb wel het idee dat de Chinese overheid het nu veel transparanter aanpakt dan bij eerdere virusuitbraken", zegt sinoloog Manya Koetse. Toch blijft een hoop informatie achter een muur van censuur.

Volgens de Washington Post is in Wuhan een groot tekort aan ziekenhuispersoneel en ziekenhuisbedden. Hulpverleners dragen luiers omdat ze geen tijd hebben om naar het toilet te gaan. 

Huilende hulpverleners

Chinezen nemen massaal hun toevlucht tot sociale media zoals Weibo, het equivalent van Twitter. Daar worden video's gedeeld van huilende hulpverleners, overvolle ziekenhuizen en mensen die bewusteloos op straat liggen.

Je kunt ervan uit gaan dat een deel van de filmpjes die nu worden gedeeld, betrouwbaar zijn, zegt sinoloog Manya Koetse. "Social media in China wordt op dit moment echt gedomineerd door Wuhan", zegt zij. "Er is grote mate van vrijheid om situatie te bespreken. Te horen aan het accent van de mensen en de kwaliteit van de beelden denk ik wel dat de op sociale media betrouwbare informatie over de situatie in Wuhan naar buiten komt."

'Mensen worden paranoïde'

China wil via de officiële media een beeld creëren van eenheid en hoop, vertelt Koetse. De schokkende beelden vind je dan ook niet op de staatstelevisie. "Ze zijn heel erg bang dat er paniek ontstaat, dus dan zie je dat er censuur komt. Maar juist door deze vorm van censuur worden mensen paranoïde. Mensen raken in paniek doordat ze niet het hele verhaal krijgen te horen."

Veel spookverhalen

Anouk Eigenraam, correspondent voor FD en BNR, is op dit moment in Wuhan. Zij bevestigt het beeld dat er veel spookverhalen de ronde doen. "Ik heb ook wel getwijfeld of ik niet een duikbril op moest zetten, want er gaan ook verhalen rond dat je via de ogen besmet kan raken", zegt zij tegen RTL Nieuws.

De journalist bevestigt dat Wuhan een spookstad is geworden. "Er wonen hier 11 miljoen mensen, maar als je over straat loopt, zou je dat niet zeggen. Alle winkelcentra hebben hier van die felle, vrolijke verlichting, maar omdat alles nu dicht is en de stad zo stil, geeft je dat een heel vreemd gevoel. Ook omdat je weet dat er allerlei mensen bang en ziek zijn. Het is beklemmend."

'Ieder hoestje is verdacht'

Dat beklemde gevoel ervaart zij ook. "Alles is nu natuurlijk verdacht. Ieder hoestje, iedere rilling. Ik merk het zelf ook: na zo'n lange dag als vandaag ben ik vermoeid, het is hier koud en nat. Dus ik heb me ook wel eens fitter gevoeld. Dan schiet het toch wel even door je hoofd. Oh jee, ik zal toch niet ziek worden hè? Dat is ook normaal."