Zoektocht naar overlevenden

Dodental zware aardbeving Turkije loopt op: 29 doden, ruim 1000 gewonden

25 januari 2020 20:04 Aangepast: 25 januari 2020 20:45
In de stad Elazig is de schade groot. Beeld © EPA

Het dodental van de zware aardbeving op gisteravond in het zuidoosten van Turkije is opgelopen tot 29. Er zijn zeker 1400 mensen gewond geraakt volgens de rampenbestrijdingsdienst van Turkije.

Vandaag is de hele dag gezocht naar overlevenden die vastzaten onder het puin van ingestorte gebouwen. De Turkse omroepen toonden beelden van reddingswerkers die mensen onder het puin vandaan haalden, zo'n 21 uur na de aardbeving. Volgens de autoriteiten zitten er nog minstens 30 mensen vast in de ingestorte gebouwen.

Zoektocht naar overlevenden

Er wordt met man en macht gezocht naar andere overlevenden. Op de Turkse zender TRT zijn beelden te zien hoe reddingswerkers met schoppen, graafmachines en hun handen proberen bij de slachtoffers te komen.

Minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu zei dat er naar schatting 22 mensen nog steeds vastzitten onder het puin. De Turkse Ramp en Noodhulpautoriteit (AFAD) meldde dat er tot nu toe 43 mensen zijn gered.

De aardbeving had een kracht van 6,8 en werd gevolgd door tientallen naschokken. "Al onze dieren zijn dood. Mijn familie is rond het vuur bijeengekomen en heeft de nacht daar doorgebracht met dekens om", aldus een man wiens huis is verwoest door de aardbeving. 

Doordat sommige getroffen dorpen en steden redelijk afgelegen liggen, kan het nog lang duren voordat duidelijk is hoe groot de schade precies is.

Gevoeld tot in Iran en Libanon

Het epicentrum lag zo'n 200 kilometer ten noordoosten van Gaziantep bij de plaats Doğanyol. De beving werd ook in Syrië, Iran en in Libanon gevoeld.

Het epicentrum:

Naschokken

Sindsdien zijn er al enkele flinke naschokken geweest, en veel mensen durven niet meer hun huizen in en brengen de nacht nu op straat door. Vannacht worden er temperaturen verwacht tot negen graden onder nul.

De Turkse minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu zei dat de ervaring van eerdere aardbevingen heeft geholpen bij het inzetten van de hulpdiensten. In Turkije komen regelmatig aardbevingen voor, omdat het land op breuklijnen ligt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore