Traumatisch hersenletsel

Veel meer Amerikanen gewond bij Iraanse raketaanvallen

24 januari 2020 22:49
Schade aan de luchtmachtbasis na de raketaanval Beeld © EPA

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft bekendgemaakt dat het aantal Amerikaanse militairen dat gewond raakte bij de Iraanse raketaanval op een legerbasis in Irak weer een stuk hoger ligt dan eerst gemeld.

Eerst werd gemeld dat er 'helemaal geen slachtoffers' waren gevallen, later moest het Pentagon toegeven dat er elf militairen gewond waren geraakt: nu is het aantal al opgeschroefd naar 34.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wel degelijk Amerikaanse gewonden bij Iraanse raketaanvallen

Allemaal hebben ze een vorm van traumatisch hersenletsel (thl) opgelopen, een brede medische term. De ernst van thl kan enorm variëren: sommigen herstellen volledig, maar het kan ook dodelijk aflopen.

Helft aan het werk

Over de toestand van de 34 militairen is weinig bekendgemaakt. Drie weken na de raketaanval is de helft alweer aan het werk, de andere helft nog niet, meldt het Pentagon. Acht van hen zijn overgevlogen naar een militair ziekenhuis in de VS.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Generaal VS: 'Iran wilde Amerikaans personeel doden met raketaanval'

Trump: geen 'serieuze verwondingen'

Toen vorige week bekend werd dat er toch wel degelijk gewonden waren gevallen, verdedigde president Trump zijn eerdere uitlatingen door te stellen dat hij bedoelde dat er geen 'serieuze verwondingen' waren. Op de bekendmaking van vandaag dat het aantal gewonden een stuk hoger ligt, heeft de president nog niet gereageerd.

Iran voerde de raketaanval uit op een legerbasis in Irak waar veel Amerikanen zaten, als wraak voor de liquidatie van generaal Soleimani door de VS. Iran claimde dat bij de aanval tachtig Amerikanen om waren gekomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore