Ga naar de inhoud
Geboortetoerisme

Zwanger? Misschien kom je Amerika niet in

Een pasgeboren baby in een ziekenhuis in Miami (Florida). Beeld © AFP

De Verenigde Staten willen iets doen tegen het aantal zwangere vrouwen die speciaal naar Amerika reizen om daar hun kind te baren. Dat doen ze omdat hun kindje zo automatisch Amerikaans staatsburger wordt. President Trump wil dat beperken door strengere regels. Correspondent Erik Mouthaan legt uit.

"Als je als vrouw niet geboren bent in de Verenigde Staten, maar wel daar bevalt van een kind, krijgt jouw kind automatisch een Amerikaans paspoort", zegt Mouthaan. "Voor de moeder is het dan makkelijker om een Amerikaans visum te krijgen." Dit 'geboortetoerisme' is een doorn in het oog van de Amerikaanse president.

Immigratiefraude

In 2012 zijn 36.000 baby's geboren in de VS wier moeder een andere nationaliteit heeft. "Geboortetoerisme is in principe legaal", zegt Mouthaan. "Maar er zijn bedrijven die hier illegaal op inspelen. Ze bieden onderdak voor deze vrouwen in de laatste paar maanden van hun zwangerschap, tegen een ruime vergoeding. Dat mag niet: hier noemen ze dat immigratiefraude."

Drie van die bedrijven zijn het afgelopen jaar opgedoekt. Ze hadden namen als Happy Baby USA of Win a USA Vacation. 

Bij
Lees ook:
Bij toeval Amerikaan: Trump wil af van mensen als Beau (2) en Margot (28)

Trump wil het zwangerschapstoerisme tegengaan omdat hij het aantal immigranten wil terugdringen. En geboortetoerisme, zegt Mouthaan, is 'een redelijk makkelijke manier voor vrouwen om naar de VS te komen'.

Legitieme reden

Het liefst zou Trump helemaal geen zwangere reizigers meer toelaten, maar dat blijkt in de praktijk onmogelijk te regelen. Daarom is gekozen voor een beperkende maatregel. De president wil dat zwangere vrouwen die het land binnenkomen, een legitieme reden geven voor hun verblijf in de VS. Een immigratiebeambte moet daarop zijn oordeel baseren of je in het land wordt toegelaten.

"In de praktijk is het lastig om alle vrouwen te beoordelen", zegt Mouthaan. "De immigratiebeambten moeten zelf vrouwen aanspreken van wie zij vermoeden dat ze zwanger zijn. En het is niet altijd te zien of een vrouw zwanger is."

Chinese vrouwen

Geboortetoerisme is vooral populair onder vrouwen met een Chinese achtergrond. De autoriteiten zullen deze groep vrouwen scherper in de gaten houden.

In een verklaring zegt het Witte Huis dat deze regels noodzakelijk zijn om de veiligheid en de integriteit van het immigratiesysteem te verbeteren. Geboortetoerisme zou volgens het Witte Huis overbelasting van ziekenhuizen veroorzaken. Ook zouden ze een toename in de hand werken van criminele activiteiten in de staten waar de illegale bedrijven gevestigd zijn die zwangere vrouwen helpen.

Dit
Lees ook:
Dit doet Trump tegen de toestroom van migranten en vluchtelingen