Ga naar de inhoud
Meer besmettingen verwacht

Frankrijk meldt eerste drie Europese gevallen coronavirus

Reizigers op vliegveld Heathrow in London worden al dagen gewaarschuwd Beeld © AFP

Het coronavirus, dat in China inmiddels meer dan veertig dodelijke slachtoffers heeft gemaakt, heeft ook Europa bereikt. In Frankrijk zijn drie gevallen vastgesteld: twee in Bordeaux en een in de buurt Parijs.

Dat heeft de Franse minister van Volksgezondheid bekendgemaakt. Ze kondigde aan dat er meer besmettingen te verwachten zijn. "We zullen er alles aan doen om deze epidemie te bedwingen", aldus de minister tijdens een persconferentie. Maar volgens haar is het onmogelijk om in deze tijd de grenzen te sluiten.

In ziekenhuis

Het is niet bekend hoe de drie patiënten eraan toe zijn. Beiden zijn opgenomen in het ziekenhuis. De patiënt in Bordeaux was onlangs in de Chinese stad Wuhan. Volgens het ziekenhuis zou hij tegen de artsen gezegd hebben dat hij via Nederland naar Frankrijk was gereisd, maar het RIVM stelt dat hij niet in Nederland is geweest.

Over de patiënt in Parijs zijn geen details naar buiten gebracht.

Coronavirus
Lees ook:
Coronavirus in Nederland? 'De gewone griep is een veel reëler gevaar'

Ook in Finland zijn twee patiënten, van wie het lijkt dat ze het virus bij zich te dragen, maar daar gaat het om een nog onbevestigde verdenkingen. Daar gaat om een Chinese familie die naar Finland was gereisd vanuit Wuhan, waar de nieuwe ziekte voor het eerst opdook.

19 gevallen buiten China

In de Chinese miljoenenstad Wuhan en directe omgeving zijn al meer dan 500 mensen ziek geworden door het virus. 39 van hen overleden aan de gevolgen. Buiten China zijn nu 19 gevallen bekend, vooralsnog geen enkele met fatale gevolgen.

China bouwt ziekenhuis in 10 dagen vanwege coronavirus

01:01
In Wuhan, de plek waar waarschijnlijk het coronavirus vandaan komt, stampt China in recordtijd een nieuw ziekenhuis uit de grond. Op dit moment wordt de grond bouwrijp gemaakt en over 10 dagen moet het helemaal klaar zijn. Er is plek voor 1000 bedden.

Maatregelen in China

De Chinese overheid heeft ondertussen drastische maatregelen genomen om te voorkomen dat het virus zich verspreidt. Wuhan is van de buitenwereld afgesloten. De vliegvelden en treinstations zijn dicht en de snelwegen afgesloten.

Chinese reisbureaus mogen tijdelijk geen enkele pakketreis meer verkopen.

Australië en Maleisië

Het coronavirus is voor het eerst ook vastgesteld in Australië en Maleisië. Een persoon die vorige week van Wuhan naar Melbourne is gereisd, draagt het virus bij zich. Nog zeven mensen worden onderzocht in Australië. Dat schrijft de krant Herald Sun. In Maleisië is de ziekte bij drie mensen aangetroffen.