Weinig te zien

Tekenaars spelen hoofdrol in Senaat bij afzettingsprocedure Trump

25 januari 2020 09:14 Aangepast: 26 januari 2020 06:12

De ogen van de wereld zijn gericht op het afzettingsproces tegen Donald Trump, maar veel blijkt er in de Senaat niet te zien. Televisiezenders zijn niet welkom, alleen een overheidscamera streamt live beelden door. Toch worden de dutjes en het spelen met fidgetspinners alsnog vastgelegd: tekenaars maken overuren.

Een senator die een kruiswoordpuzzel maakt of, stiekem tegen de regels in, chocolaatjes naar binnen werkt. Details die, als ze opgemerkt zouden worden, niet voor al te veel reuring zouden zorgen. Maar beelden van senatoren die in de urenlange verhoren dutjes doen of zelfs afwezig zijn, die ziet de Amerikaanse Senaat liever niet naar buiten druppelen.

Daarom krijgen kijkers via de enige toegestane overheidscamera alleen maar een shot van de speeches op de senaatsvloer te zien. Maar Amerikaanse media laten het er niet bij zitten. In plaats van camera's worden met potlood uitgeruste tekenaars de publieke tribune opgestuurd.

Ganzenveer

Zo legde een van die tekenaars vast hoe senator Marco Rubio een ganzenveer tevoorschijn toverde om notities mee te maken. Maar volgens aanwezige journalisten zou hij de ouderwetse pen alleen maar even hebben vastgehouden, en daarna aan een tekenaar hebben gegeven. 

Waar camera’s alleen maar registreren, kunnen de tekenaars putten uit hun creatieve vrijheid. Ondanks het risico dat het beeld niet één op één overgenomen wordt, vinden politieke analisten de tekeningen een goede zaak.

Zo onderschrijft Julian Zelizer, politiek analist van CNN, het belang van vastleggen wat er deze dagen in de Senaat gebeurt. "De senatoren zijn bij deze afzettingsprocedure de jury", vertelt hij bij CNN. "Zonder beelden ziet het publiek niet de reactie van de senatoren, of wanneer ze slapen of zelfs niet eens aanwezig zijn."

Zo blijkt niet iedereen bestand tegen de urenlange speeches:

Republikeinse senator Richard Burr speelt met een fidget spinner. Republikeinse senator Richard Burr speelt met een fidget spinner.

Het lot van president Trump ligt in de handen van de honderd senatoren, maar sommigen kiezen ervoor om kruiswoordpuzzeltjes te maken of met een fidget spinner te spelen. De enige camera in de zaal mist deze momenten, maar de tekenaars leggen het met potlood meteen vast.

Realistischer dan foto's

Voor Petra Urban is het een herkenbare situatie. Al jaren brengt ze als tekenaar veel tijd door in Nederlandse rechtszalen. Met levensechte tekeningen als resultaat. Ze is onder de indruk van het werk van haar Amerikaanse collega's. "Technisch gezien zijn ze sterk getekend, helemaal als je bedenkt hoe kort sommige situaties duren, zoals zo'n onderonsje."

Zelf heeft ze in de rechtszaal vaak langer de tijd om een verdachte in de gaten te houden. "Maar sommige momenten waarop iets bijzonders gebeurt, moet je gewoon in je hoofd houden en daarna uittekenen." Volgens Urban werkt een tekening eigenlijk beter dan een foto. "Want dat is echt een momentopname: een klik, en je hebt het beeld. Maar wij kunnen observeren hoe iemand zich over een langere periode gedraagt en dat meer naar waarheid weergeven."

Geloofwaardigheid

Ondanks de artistieke vrijheid, zoals het uitlichten van bepaalde details, denkt Urban wel dat de weergave 'eerlijk' is. "Wanneer je als tekenaar verzinsels gaat tekenen, is het snel gedaan met je geloofwaardigheid."

Ze ziet het juist als een kracht wanneer bepaalde details zoals de ganzenveer van Marco Rubio uitgelicht worden. "De procedure zelf is erg droog en politiek, zo'n ouderwetse pen uitlichten maakt het juist wat menselijker. Dat in een paar seconden opmerken en fijntjes optekenen maakt je juist een talentvolle tekenaar."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore