'Race tegen de klok'

Reddingswerkers onderweg naar uitgehongerde leeuwen in dierentuin Soedan

24 januari 2020 13:43 Aangepast: 24 januari 2020 16:45
Een van de uitgemergelde leeuwen in het park in Khartoem Beeld © Twitter: Osman Salih

Een reddingsteam van de internationale dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters is onderweg naar de dierentuin Al Qurashi Family Park in Soedan. Afgelopen dagen werden foto's van uitgehongerde leeuwen in het park massaal gedeeld. "Ze balanceren op het randje van de dood."

Dat schrijft de stichting over de actuele situatie in de dierentuin. De Soedanese autoriteiten hebben het reddingsteam toestemming gegeven om het land binnen te komen en de dieren van voedsel en medische zorg te voorzien.

Geen geld voor eten

In Soedan woedt al jaren oorlog en het land gaat al jaren gebukt onder grote armoede. De helft van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Vlees is erg duur, helemaal voor dieren. Het park heeft dan ook geen geld meer voor voedsel voor de leeuwen.

 

Twitteraar probeert hongerende leeuwen Soedan te redden

De leeuwen zijn op sterven na dood, is te zien op deze beelden.

Salih, de persoon die de foto's van de leeuwen als eerste op Twitter zette, schreef dat hij vorige week toevallig door het park liep toen hij de uitgemergelde leeuwen zag. "Ze waren vel over been." De beelden werden massaal gedeeld.

'We moeten snel handelen'

Ook stichting Vier Voeters zag die beelden. "We waren geschokt door de foto’s van de magere leeuwen en het was ons duidelijk dat we snel moesten handelen. Zodra we ter plaatse zijn, zullen we de ernstig ondervoede leeuwen voorzien van goed voedsel en medische zorg", zegt dierenarts Amir Khalil.

Twee van de leeuwen in het hok. Twee van de leeuwen in het hok.

"De hoogste prioriteit op dit moment is het stabiliseren en verbeteren van de gezondheidstoestand van de dieren, en het bepalen van een lange termijn oplossing."

Twee leeuwen dood

De missie is volgens de arts een race tegen de klok: twee van de oorspronkelijke vijf leeuwen zijn al dood. Het team zal waarschijnlijk maandag aankomen in de dierentuin. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore