Buitenland

Raad en Commissie EU tekenen brexitakkoord, nu Parlement nog

24 januari 2020 09:33
Ursula von der Leyen en Charles Michel. Beeld © ANP

EU-president Charles Michel en Commissievoorzitter Ursula von der Leyen hebben hun handtekening gezet onder de deal waarin het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU is vastgelegd.

Europees Parlement moet nog stemmen

Het is een van de laatste stappen in het scheidingsproces dat al jaren duurt. Het volgende stapje vindt plaats in het Europees Parlement.

Nu Michel - namens de Europese Raad - en Von der Leyen - namens de Europese Commissie - getekend hebben, moeten de parlementariërs nog stemmen over het akkoord. Dat gebeurt komende woensdag, op 29 januari.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koninklijke handtekening staat onder brexitwet, nu de EU nog

Brexit officieel

In het Europees Parlement worden geen verrassingen meer verwacht. Als de parlementariërs hebben ingestemd, neemt de Raad van de Europese Unie, de vertegenwoordigers van EU-landen, in een schriftelijke procedure de overeenkomst aan.

In de nacht van 31 januari op 1 februari wordt de brexit dan officieel. Het VK hoort dan niet meer bij de Europese Unie.

Brexit is dan een feit, maar er start ook meteen een overgangsperiode die duurt tot 31 december 2020. In die overgangsperiode, waarin de huidige afspraken worden gehandhaafd, wordt er onderhandeld over de toekomstige relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer dan 1000 EU-bedrijven willen kantoor in VK openen na brexit

Zomerse deadline

Een volgende deadline staat gepland in juni 2020. Dan wordt er een top georganiseerd waarop de 27 EU-landen en de Britten kijken hoe ver ze zijn, en of een handelsovereenkomst tegen het einde van het jaar haalbaar wordt geacht.

Dit is ook het moment waarop een verlenging van de transitieperiode moet worden aangevraagd. Als dat niet gebeurt en de onderhandelingsperiode wordt ook niet verlengd, dreigt er opnieuw een scenario waarbij van de een op de andere dag importheffingen gaan gelden en er geen afspraken zijn over wat er wel en niet op de markt mag worden gebracht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore