Nieuwe maatregelen

25 miljoen inwoners in acht Chinese plaatsen afgesloten door virus

24 januari 2020 05:52 Aangepast: 24 januari 2020 06:05
De maatregelen zijn in Wuhan en zeven andere Chinese plaatsen van kracht. Beeld © EPA

Niet alleen miljoenenstad Wuhan, maar ook zeven andere Chinese plaatsen zijn afgesloten van het openbaar vervoer. Dat hebben de Chinese autoriteiten besloten in een poging om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Ruim 25 miljoen mensen zijn getroffen.

Alle acht afgesloten steden liggen in de Chinese provincie Hubei. Vrijwel alle 26 mensen die overleden aan de gevolgen van het virus woonden in dat gebied.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronavirus nog geen internationale noodsituatie

Miljoenenstad Wuhan afgesloten

Gisteren werd miljoenenstad Wuhan al afgesloten van de rest van het land. Treinen, bussen, vliegtuigen en boten mochten de stad niet verlaten. Hoewel automobilisten de weg nog wel op mogen, wordt onderweg streng gecontroleerd of ze geen koorts hebben.

De Chinese autoriteiten proberen er alles aan te doen om verspreiding van het virus te voorkomen. Door de viering van het Chinese nieuwjaar dit weekend, waren veel Chinezen van plan op reis te gaan.

Brug over Yangtze dicht

Een van de acht afgesloten steden is Huangshi. De 2,4 miljoen inwoners van die Chinese plaats kunnen de brug over de Yangtze rivier niet meer oversteken en mogen een veelgebruikte terminal voor veerboten niet gebruiken.

De 11 miljoen inwoners van Wuhan kunnen door de maatregelen geen kant op. De 11 miljoen inwoners van Wuhan kunnen door de maatregelen geen kant op.

Op straat uitgestorven

In Wuhan staat intussen niet alleen het openbaar vervoer stil, maar is het ook op straat uitgestorven. Staatsmedia adviseren inwoners binnen te blijven, ook als ze geen symptomen hebben. Inwoners waarschuwen dat de schappen in de supermarkten snel leegraken.

De schappen in de supermarkten in Wuhan raken leeg nu mensen massaal inslaan. De schappen in de supermarkten in Wuhan raken leeg nu mensen massaal inslaan.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Martijn is in Wuhan, waar het coronavirus uitbrak: 'Straten zijn leeg'

830 besmettingen

Er zijn volgens autoriteiten inmiddels 830 mensen besmet met het virus. 177 van hen zijn in kritieke toestand, 34 anderen zouden zijn genezen.

Daarnaast bestaat bij 1072 mensen het vermoeden dat ze het virus hebben opgelopen. Ook in Schotland en Australië wordt onderzoek gedaan naar vier mensen die het virus mogelijk zouden hebben opgelopen, maar dat is nog niet bevestigd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuw virus, nieuwe mondkapjes. Maar helpen die nu echt?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore