'Verveelde schoolkinderen'

Kruiswoordpuzzels en middagdutjes tijdens afzettingsprocedure Trump

24 januari 2020 04:23 Aangepast: 24 januari 2020 04:24
Alle 100 senatoren zijn juryleden tijdens de impeachmentprocedure. Beeld © AFP

Senatoren zijn tijdens debatten over de impeachment van president Trump in slaap gevallen, maakten kruiswoordpuzzels of vouwden een papieren vliegtuigje. Amerikaanse media spreken er schande van. "Het lijken wel verveelde schoolkinderen."

Zo zouden de Amerikaanse senatoren Jim Risch en Jim Inhofe al een middagdutje hebben gedaan. Tijdens de debatten zijn meerdere kruiswoordpuzzels en andere spellen gezien. Er is tenminste één papieren vliegtuigje gevouwen. Dat schrijft de BBC.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Procedure impeachment in Senaat begonnen: 'Trump vol vertrouwen'

Lange en taaie debatten

De Senaat in Washington behandelt momenteel de impeachment van president Trump. Volgens zijn democratische tegenstanders zou Trump moeten worden afgezet. Zij beschuldigen de president van machtsmisbruik. De debatten over de afzettingsprocedure zijn weliswaar lang en taai, maar het gedrag van sommige senatoren is wel erg opvallend.

Het lot van Trump ligt namelijk in handen van de Senaat. Alle 100 senatoren zijn benoemd tot juryleden, voorgezeten door de hoogste rechter van het land. Als tweederde van de senatoren instemt met de impeachment, dan is president Trump officieel uit zijn ambt gezet.

Impeachment? Trump niet bezorgd: 'Politieke zelfmoord van Democraten'

Trump is de derde Amerikaanse president die een afzettingsprocedure aan zijn broek krijgt, maar maakt zich geen zorgen. Hij denkt dat het vooral problemen voor de Democraten gaat opleveren.

De wet schrijft voor dat de senatoren tijdens de zittingen moeten blijven zitten. Volgens persbureau Reuters verlieten gisteren ten minste negen Democraten en 22 Republikeinen op verschillende momenten hun plaats.

Papieren vliegtuigje

De Republikeinse senator Marsha Blackburn was tijdens een van de zittingen een boek aan het lezen. Zij verdedigde zichzelf later op Twitter, door te zeggen dat het boek 'nieuwe inzichten bood over het proces'.

Senator Risch, die slapend was gezien, zei dat hij 'met zijn ogen dicht aandachtig zat te luisteren'. Republikein Rand Paul werkte meerdere keren aan een kruiswoordpuzzel en vouwde later een papieren vliegtuigje.

Republikein Richard Burr deelde aan andere senatoren zogenoemde fidget spinners uit. Met die speeltjes konden de politici zich tijdens de debatten vermaken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlander genoemd in afzettingsprocedure president Trump

Telefoons, laptops en tablets

Tijdens het reguliere overleg van de Senaat zijn telefoons, laptops en tablets toegestaan. Dat is bij deze afzettingsprocedure echter niet zo. Sommige senatoren zouden die maatregel hebben geprobeerd te omzeilen door slimme horloges te dragen. De maatregel verklaart waarom zoveel senatoren zo rusteloos op hun plaats zitten.

De Republikeinen hebben de meerderheid in de Senaat, dus de kans dat Trump veroordeeld wordt is klein, zegt correspondent Erik Mouthaan. 

Historische procedure

De komende tijd staat Washington op zijn kop. Alle beleidszaken zijn uitgesteld, want de Senaat gaat dagenlang debatteren over het lot van president Trump. Correspondent Erik Mouthaan legt uit waarom deze rechtszaak van historisch belang is. 

Het gaat eigenlijk niet om de vraag of Trump wordt afgezet, vertelt Mouthaan: "De Democraten zouden niets liever willen, maar ze hopen vooral dat de president beschadigd raakt in het verkiezingsjaar. Om dat te bereiken, zien de Democraten het liefst zoveel mogelijk feiten boven tafel verschijnen."

Wat is de reden van de impeachment?

Mouthaan: "De president heeft Oekraïne onder druk gezet om onderzoek te doen naar een politieke tegenstander: Joe Biden. Informatie over de handelingen van Witte Huis-medewerkers heeft hij achtergehouden voor het congres. Democraten spreken van een 'cover-up', het bedekken van de waarheid. 

Kan er nog een konijn uit de hoge hoed komen?

"Dat hangt allemaal af van of er getuigen komen of niet", zegt Mouthaan. De impeachment-rechtszaak vindt plaats in de Senaat. Daar hebben Republikeinen de meerderheid. "De meeste Republikeinen willen deze zaak het liefst zo snel mogelijk afhandelen, zonder getuigen. Toch zijn er een paar Republikeinen die misschien wel getuigen willen horen. Als zij meestemmen met de Democraten, dan kunnen werknemers van het Witte Huis gedagvaard worden om hun verhaal te doen. De Democraten verwachten dat die getuigen genoeg belastende informatie hebben om hun zaak te ondersteunen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore