Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Niet veilig

Medewerkers Verenigde Naties gebruiken al maanden geen WhatsApp meer

24 januari 2020 00:18 Aangepast: 24 januari 2020 11:13
Premier Rutte bij de Verenigde Naties in 2018. Beeld © AFP

Medewerkers van de Verenigde Naties maken al sinds juni vorig jaar geen gebruik meer van WhatsApp. De VN-medewerkers communiceren onderling niet via appjes omdat het niet veilig zou zijn.

Dat heeft een woordvoerder van de VN gisteren laten weten. Eerder deze week kwam uit dat de smartphone van Amazon-ceo Jeff Bezos in 2018 zou zijn gehackt nadat hij een appje had ontvangen van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VN wil onderzoek naar mogelijke hack door Saoedische kroonprins

'Niet ondersteund als veilig mechanisme'

Woordvoerder Farhan Haq van de VN meldt dat 'de senior functionarissen bij de Verenigde Naties instructies hebben gekregen om WhatsApp niet te gebruiken, het wordt niet ondersteund als een veilig mechanisme'.

Hij verwacht dus ook niet dat topambtenaren van de VN onderling appjes uitwisselen.

Reactie WhatsApp

WhatsApp laat in een reactie weten dat het de privacy van de 1,5 miljard gebruikers zeer serieus neemt. "Elk bericht wordt beschermd door codering om te voorkomen dat WhatsApp of anderen de conversatie kunnen bekijken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Is WhatsApp nog veilig? (spoiler: ja) En 5 andere vragen over de hack

WhatsApp-hack

De hack via het WhatsApp-videobestand is vermoedelijk het werk van het Israëlische bedrijf NSO Group. Dit bedrijf bouwt malware waarmee telefoons kunnen worden gehackt, bijvoorbeeld door iemand via WhatsApp te bellen.

NSO Group verkoopt zijn software aan overheden waarmee opsporingsdiensten doelwitten kunnen hacken. Deze software is erg duur - overheden zouden soms wel miljoenen euro's ervoor betalen - en kan niet zomaar worden gebruikt om iedereen te hacken. NSO Group zou zijn software ook verkopen aan landen die het niet zo nauw nemen met mensenrechten, zoals Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Mexico.

Uit onderzoek van Citizen Lab bleek dat malware van NSO Group op de telefoon van Omar Abdulaziz was aangetroffen, een Saudische activist en vriend van Khashoggi.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Amazon-ceo Bezos gehackt via appje Saudische kroonprins'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore