Ga naar de inhoud
Secondenspel

Wéér iets dichter bij de ondergang: Doomsday Clock naar 100 seconden voor 12

De klok werd vandaag in Washington verzet. Beeld © AFP

Nog nooit in zijn bestaan stond de Doomsday Clock, het symbool waarmee een aantal wetenschappers de toestand in de wereld aangeven, zo dicht bij middernacht. Vandaag verschoven ze de grote wijzer in Washington naar 100 seconden voor 12.

Daarmee is de mensheid 20 symbolische seconden dichter bij de ondergang gekomen: de klok stond sinds 2018 op 2 voor 12. Vooral het klimaatprobleem en de hernieuwde dreiging van kernwapens dragen bij aan de toegenomen spanningen.

Doodvonnis voor de mensheid

"De wereld moet wakker worden", zei Mary Robinson bij de bekendmaking. De Ierse oud-premier is voorzitter van The Elders, een 'onafhankelijke groep wereldleiders' die zich zorgen maken om het tempo waarin de aarde afkoerst op een catastrofe.

Landen die weigeren zich te richten op het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen en die fossiele brandstoffen blijven exploiteren, 'geven de mensheid het doodvonnis', zei Robinson. Alleen de publieke opinie zorgt nog voor een sprankje hoop, vindt ze.

Nepnieuws,
Lees ook:
Nepnieuws, wapenrace en klimaatverandering: Doomsday Clock op 2 voor 12

Dat geldt al niet eens meer voor de kernwapenrace, die een gitzwart toekomstbeeld schept. Zolang er kernwapens zijn, zei Robinson, is het niet de vraag of het een keer misgaat, maar wannéér het misgaat. 

Koude Oorlog

De Doomsday Clock wordt sinds 1947 bijgehouden door de denktank Bulletin of the Atomic Scientists. Destijds stond de klok op 7 voor 12. Twee periodes stond de klok sindsdien op 2 voor 12: tijdens de Koude Oorlog tussen 1953 en 1960, en de afgelopen twee jaar. 

Relatief het minst beroerd ging het tussen 1991 en 1995, toen de klok op 17 minuten voor 12 stond. Dat werd mede veroorzaakt door het kernwapenverdrag tussen de VS en de Sovjet-Unie.

Secondenspel

Vandaag was het, na 2017, de tweede keer dat de klok niet in hele minuten is verzet. Drie jaar geleden werd de grote wijzer verschoven van drie naar tweeënhalve minuut voor 12, mede naar aanleiding van de verkiezing van de Amerikaanse president Trump.