Ga naar de inhoud
'Handen wassen'

Nieuw virus, nieuwe mondkapjes. Maar helpen die nu echt?

Een mondkapjesfabriek in Handan, China. Beeld © AFP

Je kunt erop wachten: bij een nieuw virus hoort een nieuwe run op mondkapjes. Maar kun je het coronavirus nu echt tegenhouden met een simpel mondkapje?

Wie de foto's bestudeert, ziet dat de meeste mensen het niet al te nauw nemen met hun mondkapjes. Die sluiten maar zelden goed aan: tussen de huid en de stof gapen vaak flinke kieren. 

Alleen al daarom zijn mondkapjes niet echt een effectieve bescherming als je het virus wilt afweren. Mét de lucht die je inademt, komen ook virusdeeltjes het lichaam binnen. 

Ergonomisch gevormd

De duurdere, ergonomisch gevormde mondkapjes, die beter aansluiten, zijn mogelijk effectiever dan de standaard weggooikapjes die in de medische sector veel worden gebruikt. Die 'bieden geen doelmatige bescherming tegen virussen of bacteriën die door de lucht worden getransporteerd', de manier waarop de meeste virussen worden overgebracht, zegt een Britse onderzoeker tegen de BBC.

©AFP

Bij een pompstation in het Chinese Chongqing worden mondkapjes uitgedeeld.

©AFP

Beijing, China

©AFP

Hongkong

©AFP

Sydney, Australië

©AFP

Hongqioa, China

©EPA

Londen, Groot-Brittannië

©AFP

Taipei, Taiwan

©EPA

Hongqiao, China

©AFP

Los Angeles, Verenigde Staten

©AFP

Handan, China

Ze sluiten niet goed aan, beschikken niet over een luchtfilter én laten de ogen onbedekt. Wat ze wel doen, is het risico verkleinen als iemand in de buurt voluit niest of hoest. Ook is er mogelijk iets minder kans op besmettingen die via de hand naar de mond worden overgebracht.

Daarnaast gebruiken mensen de mondkapjes niet alleen om zelf beter beschermd te zijn, maar ook om anderen te behoeden tegen de bacteriën die ze zelf met zich meedragen. In dat opzicht kan een mondmasker de verspreiding van een virus een beetje afremmen, mits genoeg mensen een kapje dragen én zo veel mogelijk voorzorgsmaatregelen in acht nemen.

Handen wassen

Wat zijn die voorzorgsmaatregelen? Over misschien wel de belangrijkste zijn alle deskundigen het eens: was je handen. "Onderzoek heeft aangetoond dat de meeste ziekteverwekkers via de handen verspreid worden", zegt het RIVM. "Door regelmatig je handen te wassen met water en zeep, verklein je de kans dat jij of iemand in je omgeving ziek wordt." Op de site van het RIVM lees je hoe en wanneer je dat kunt doen

Martijn
Lees ook:
Martijn is in Wuhan, waar het coronavirus uitbrak: 'Straten zijn leeg'

Verder moet contact tussen handen, neus en ogen zo veel mogelijk worden vermeden. Ook het in acht nemen van een gezonde en hygiënische levensstijl kan ervoor zorgen dat virussen minder snel aanslaan.

Ademhalen moeilijker

Grootste probleem van het mondkapje is vermoedelijk dat de meeste dragers er te slordig mee omgaan om er veel baat bij te hebben, zoals ook de nieuwe stapels foto's uit alle uithoeken van de wereld uitwijzen. Daar komt bij dat juist de mensen die het grootste risico lopen (ouderen, patiënten met aandoeningen aan de luchtwegen) de meeste moeite hebben met het dragen van zo'n kapje: dat maakt het ademhalen voor hen nog moeilijker dan het vaak al is.

Gebruik door medisch personeel wordt aanbevolen mits het de mondkapjes op de juiste manier aanbrengt, geregeld vervangt en verantwoord weggooit, zegt de infectieziekte-specialist Jake Dunning tegen de BBC.

Maar er is, zegt hij, 'weinig onderzoek dat de voordelen heeft aangetoond buiten de ziekenhuisomgeving'. Alle andere mensen die zich zorgen maken, zegt Dunning, kunnen beter op hun persoonlijke hygiëne letten – en denken om schone handen.

Groot gebied afgesloten, reisadvies aangepast

China heeft vandaag een groter gebied afgesloten rondom de stad Wuhan, de bron van het besmettelijke coronavirus. In een aantal steden in de provincie Hubei is het openbaar vervoer goeddeels platgelegd. grote delen van het openbaar vervoer platgelegd. Ook veel speeltuinen, uitgaansgelegenheden en markten waar dieren worden verkocht, zijn dicht.

Door het besmettelijke coronavirus zijn zeker zeventien mensen omgekomen en ruim zeshonderd mensen besmet geraakt. Het virus is verwant aan het SARS-virus, waardoor in 2002 en 2003 ruim achthonderd mensen om het leven kwamen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag wijst Nederlanders op het reisverbod in delen van China. "Reis alleen naar de provincie Hubei als het noodzakelijk is."

Nieuw
Lees ook:
Nieuw dodelijk virus in China: moeten we ons in Nederland zorgen maken?