New South Wales

Drie doden bij crash blusvliegtuig Australië, branden woekeren voort

23 januari 2020 08:32 Aangepast: 23 januari 2020 08:46
Brandweerlieden in actie in de buurt van Canberra Beeld © EPA

In Australië is bij de bestrijding van bosbranden een blusvliegtuig neergestort. De drie Amerikaanse inzittenden zijn daarbij om het leven gekomen.

Het vliegtuig, een C-130 Hercules, was afkomstig uit Oregon. Over de oorzaak van de crash is nog niets bekend. "Het enige wat ik van mensen ter plekke heb gehoord, is dat het vliegtuig naar beneden kwam en crashte. Daarbij ontstond een enorme vuurbal", zegt de plaatselijke brandweercommandant.

1700 vrijwilligers

Het toestel stortte neer in de buurt van Peak View, zo'n 400 kilometer ten zuidwesten van Sydney in de deelstaat New South Wales. De stad ligt vlakbij een grote bosbrand in het nationale park Wadbilliga, die de brandweer niet onder controle heeft. Het toestel zou daar helpen het vuur te bestrijden.

Voedseldroppingen voor hongerige dieren in afgebrande gebieden Australië

Dieren in Australië hebben het zwaar. Door de bosbranden zijn al meer dan 1 miljard dieren omgekomen. De dieren die het wél hebben overleefd, hebben moeite met het vinden van voedsel. Voedseldroppingen moeten voorkomen dat ook deze dieren doodgaan.

In New South Wales woeden nog vijf grote bosbranden, die worden bestreden door zo'n 1700 vrijwilligers. Australië gaat sinds september gebukt onder bosbranden. 29 mensen en naar schatting 1 miljard dieren zijn tot nu toe omgekomen door het vuur.

Na regen weer hitte

De afgelopen week regende het in grote delen van Australië, maar door warmer weer en harde winden in het zuidwesten van het land dreigt het vuur zich daar vandaag verder uit te breiden. Het vliegveld van hoofdstad Canberra ging vandaag dicht omdat de vlammen te dichtbij komen.

Doldwaas feestje in de modder: Australiërs blij met plensbuien

In Australië waren ze dolblij toen het eindelijk begon te regenen. De Aussies trokken naar buiten om in de modder te crossen. Maar de regen bracht ook nieuw gevaar met zich mee.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore