Ga naar de inhoud
'Geen binding'

Tanja Nijmeijer weg bij voormalige guerrillabeweging: 'Past niet meer bij mij'

Tanja Nijmeijer in 2017. Beeld © AFP

Tanja Nijmeijer, de Nederlandse die meevocht met de voormalige Colombiaanse guerrillabeweging FARC, heeft laten weten dat ze die de rug toekeert. Sinds de vrede met de Colombiaanse overheid in 2016 werd getekend, is de FARC een politieke partij. "Dat past niet meer bij mij", heeft Nijmeijer laten weten.

De Colombiaanse krant El Tiempo schrijft dat Nijmeijer geen binding meer voelt met wat de FARC 'besluit, bespreekt of voorbereidt'. Het is tijd, zegt ze, 'om te vertrekken voordat je een obstakel wordt'.

Ontslagbrief

Ze zou haar partijtaken hebben neergelegd, schrijft El Tiempo, maar beschikbaar blijven voor mensen die haar op het persoonlijke vlak nodig hebben. In haar ontslagbrief zou ze haar waardering hebben uitgesproken voor veel FARC-leden.

Tanja
Lees ook:
Tanja Nijmeijer komt niet terug: 'Wil Colombianen een beter leven geven'

Wie is Tanja Nijmeijer?

Tanja Nijmeijer (41) sloot zich in 2002, na haar studie in Groningen, aan bij de FARC nadat ze had kennisgemaakt met de armoedige omstandigheden waarin een groot deel van de Colombiaanse bevolking leefde. In 2007 werden beelden van haar op de Colombiaanse tv getoond nadat haar dagboeken waren ontdekt bij een aanval van het Colombiaanse leger op het kamp waar ze verbleef.

De Nederlandse leefde jarenlang in de Colombiaanse jungle, waar ze naar eigen zeggen vooral een rol vervulde als tolk. Maar haar eigen dagboekfragmenten wijzen erop dat ze heeft meegedaan aan gevechtshandelingen. Zelf zegt ze dat haar geweten schoon is. "Ik weet wat voor rol ik heb vervuld. Ik heb geen kinderen vermoord", zei ze daarover.

Tijdens de 52 jaar durende burgeroorlog vielen honderdduizenden doden. Nijmeijer maakte deel uit van de FARC-delegatie die tussen 2012 en 2016 met de Colombiaanse regering onderhandelde over een vredesakkoord. Nadat de FARC-leden hadden toegezegd de wapens te zullen neerleggen, kregen ze de belofte dat ze voor hun idealen mochten blijven opkomen als politieke partij.

Een aantal voormalige vrijheidsstrijders kreeg amnestie, waardoor Colombia hen niet zal vervolgen voor de misdaden die ze begingen. Nijmeijer staat nog wel op een internationale opsporingslijst. Ze wordt gezocht door de Verenigde Staten voor onder meer het beramen van gijzelingen, het gebruik van vuurwapens, het ondersteunen van terroristen en deelname aan een buitenlandse terroristische organisatie.

Tanja
Lees ook:
Tanja Nijmeijer (FARC) mengt zich in discussie over Zwarte Piet