Telefoon Jeff Bezos

VN wil onderzoek naar mogelijke hack door Saoedische kroonprins

22 januari 2020 20:00 Aangepast: 22 januari 2020 21:11
Jeff Bezos en Mohammed bin Salman Beeld © ANP

Het is een bizar verhaal rond de smartphone van Amazon-topman Jeff Bezos. De telefoon van de rijkste man ter aarde zou zijn gehackt door Saoedi-Arabië. Via een filmpje, geappt door het account van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. De VN wil een onderzoek.

Ze waren bevriend, maar nu zijn het gezworen vijanden: Amazon-topman Jeff Bezos en Mohammed bin Salman, de machtige kroonprins van Saoedi-Arabië. Op 1 mei 2018 hadden de twee een gesprek via WhatsApp. De kroonprins stuurde ook een filmpje naar Bezos. Snel daarna lekte de smartphone van de rijkste man ter wereld maandenlang grote hoeveelheden data. Dat zou zijn gebleken uit technisch onderzoek van zijn telefoon, waar Bezos zelf opdracht voor had gegeven.

Informatie op straat

Jeff Bezos had een goede reden om onderzoek te laten doen. Allerlei privéberichten en foto’s waren bij een Amerikaanse tabloid terecht gekomen. Daaruit zou onder meer blijken dat Bezos een affaire had. Kort daarna maakten hij en zijn vrouw bekend dat ze gingen scheiden. De tabloid ontkent dat de informatie uit Saoedi-Arabië afkomstig was. Maar die ontkenning lijkt niet erg geloofwaardig.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amazon-baas Jeff Bezos moet ex-vrouw 38 miljard betalen

Saoedi-Arabië en de kroonprins hebben een goede reden om Bezos zwart te maken. Die is namelijk ook eigenaar van de Washington Post. En die krant is kritisch over Saoedi-Arabië.

Die kritiek kwam onder meer van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi, die columnist was voor de Washington Post. Een half jaar na de telefoonhack werd Khashoggi vermoord. Het staat vast dat Khashoggi gemarteld en gedood is door Saoedi-Arabië. Maar de Saoedi’s blijven krampachtig ontkennen dat het gebeurd is in opdracht van kroonprins Mohammed bin Salman.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Vijf mensen ter dood veroordeeld voor moord Jamal Khashoggi

De gruwelijke dood van Khashoggi wordt onderzocht door mensenrechtenexperts van de Verenigde Naties. In het kader van dat onderzoek heeft de VN nu ook informatie gekregen over de mogelijke hack van de telefoon van Bezos. De VN is daar heel bezorgd over, staat in een verklaring die vanmiddag is uitgegeven. En daarom wil de VN nu ook een onderzoek naar die hack en de vermeende betrokkenheid van de Saoedische kroonprins.

'Absurd en onnozel'

De Saoedische minister van Buitenlandse Zaken noemt de beschuldiging 'absurd'. "Het idee dat de kroonprins de telefoon van Bezos zou hacken is onnozel."

WhatsApp-hack

De hack via het WhatsApp-videobestand is vermoedelijk het werk van het Israëlische bedrijf NSO Group. Dit bedrijf bouwt malware waarmee telefoons kunnen worden gehackt, bijvoorbeeld door iemand via WhatsApp te bellen.

NSO Group verkoopt zijn software aan overheden waarmee opsporingsdiensten doelwitten kunnen hacken. Deze software is erg duur - overheden zouden soms wel miljoenen euro's ervoor betalen - en kan niet zomaar worden gebruikt om iedereen te hacken. NSO Group zou zijn software ook verkopen aan landen die het niet zo nauw nemen met mensenrechten, zoals Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Mexico.

Uit onderzoek van Citizen Lab bleek dat malware van NSO Group op de telefoon van Omar Abdulaziz was aangetroffen, een Saudische activist en vriend van Khashoggi.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Amazon-ceo Bezos gehackt via appje Saudische kroonprins'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore