Verdacht van machtmisbruik

Amerikaanse Senaat neemt regels voor afzettingsproces aan

22 januari 2020 06:44 Aangepast: 22 januari 2020 08:56
Mitch McConnell, de Republikeinse leider in de Senaat. Beeld © AFP

De Amerikaanse Senaat heeft ingestemd met de regels die bepalen hoe het proces over de afzetting van president Donald Trump verder moet verlopen. Deze procedurele regels komen geheel uit de koker van de Republikeinse leider Mitch McConnell.

Trump wordt verdacht van machtsmisbruik voor politiek gewin. De leden van de Senaat buigen zich de komende tijd over de vraag of Trump kan aanblijven of moet aftreden. 

Procedurele resolutie

Het debat, dat gisteravond begon en tot diep in de Amerikaanse nacht duurde, ging onder meer om het verhoor van getuigen en het toelaten van nieuw bewijs. Alle senatoren stemden met hun partij mee, waardoor de Republikeinen een meerderheid hadden van 53 tegen 47.

De leider van de Democraten in de Senaat Chuck Schumer had elf voorstellen ingediend, die allemaal werden weggestemd door de Republikeinse meerderheid. 

Volgende week dinsdag om 19.00 uur Nederlandse tijd gaat het proces tegen de president weer verder met de openingsverklaring van de aanklagers.

De Republikeinen hebben de meerderheid in de Senaat, dus de kans dat Trump veroordeeld wordt is klein, zegt correspondent Erik Mouthaan.  

Historische procedure

De komende tijd staat Washington op zijn kop. Alle beleidszaken zijn uitgesteld, want de Senaat gaat dagenlang debatteren over het lot van president Trump. Correspondent Erik Mouthaan legt uit waarom deze rechtszaak van historisch belang is. 

"Het lot van president Trump ligt in handen van de Senaat. Alle 100 senatoren zijn benoemd tot juryleden, voorgezeten door de hoogste rechter van het land. Als tweederde van de senatoren instemt met de impeachment, dan is president Trump officieel uit zijn ambt gezet." 

Toch gaat het eigenlijk niet om de vraag of Trump wordt afgezet, vertelt Mouthaan: "De Democraten zouden niets liever willen, maar ze hopen vooral dat de president beschadigd raakt in het verkiezingsjaar. Om dat te bereiken, zien de Democraten het liefst zoveel mogelijk feiten boven tafel verschijnen."

Wat is de reden van de impeachment?

Mouthaan: "De president heeft Oekraïne onder druk gezet om onderzoek te doen naar een politieke tegenstander: Joe Biden. Informatie over de handelingen van Witte Huis-medewerkers heeft hij achtergehouden voor het congres. Democraten spreken van een 'cover-up', het bedekken van de waarheid. 

Kan er nog een konijn uit de hoge hoed komen?

"Dat hangt allemaal af van of er getuigen komen of niet", zegt Mouthaan. De impeachment-rechtszaak vindt plaats in de Senaat. Daar hebben Republikeinen de meerderheid. "De meeste Republikeinen willen deze zaak het liefst zo snel mogelijk afhandelen, zonder getuigen. Toch zijn er een paar Republikeinen die misschien wel getuigen willen horen. Als zij meestemmen met de Democraten, dan kunnen werknemers van het Witte Huis gedagvaard worden om hun verhaal te doen. De Democraten verwachten dat die getuigen genoeg belastende informatie hebben om hun zaak te ondersteunen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore