Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Niet voor het eerst

Airbagproblemen: Toyota en Honda roepen wereldwijd miljoenen auto's terug

22 januari 2020 01:09 Aangepast: 22 januari 2020 11:08
Het gaat wereldwijd om miljoenen auto's van fabrikanten Toyota en Honda. Beeld © AFP

Vanwege problemen met airbags worden wereldwijd miljoenen auto's van Toyota en Honda teruggeroepen. Bij een ongeluk zouden de airbags onvolledig of niet uitklappen. Het is niet voor het eerst dat er problemen zijn.

Toyota haalt wereldwijd zo'n 3,4 miljoen voertuigen terug om de airbags te laten repareren. Honda laat weten dat er in de Verenigde Staten 2,4 miljoen wagens worden teruggehaald.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Toyota roept in Nederland 60.000 auto's terug vanwege problemen airbag

Elektronische storing

De airbags van de Toyota's die worden teruggehaald, zouden door een elektronische storing niet goed functioneren. Daardoor zou het kunnen dat de airbags bij een ongeluk onvolledig of niet uitklappen.

Toyota roept wereldwijd de Corolla (2011-2019), Matrix (2011-2013), Avalon (2012-2018) en Avalon hybride (2013-2018) terug. 

Honda haalt de Civic en Acura (1996-2003) van de Amerikaanse wegen voor een reparatie. De zogenoemde Takata-airbags waarmee die wagens zijn uitgerust, werken in sommige gevallen niet. Omdat Honda in de VS niet genoeg reserve-onderdelen op voorraad heeft, kan het tot wel een jaar duren voordat auto's gerepareerd kunnen worden.

Voor zover bekend worden in Nederland geen auto's teruggehaald. Eerder werden er in Nederland in 2016 en 2018 tienduizenden auto's van Toyota teruggeroepen vanwege airbagproblemen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bestuurder van zwaarbeschadigde auto haalt met uitgeklapte airbag politie in

Vorige week werden tienduizenden auto's van Toyota, Mazda en Suzuki ook al van de wegen gehaald vanwege airbagproblemen. Vooral auto's in Australië hadden daarmee te maken.

De Australische autoriteiten verzochten bestuurders van de getroffen wagens er 'de weg niet meer mee op te gaan'. De fabrikanten zouden vervangend vervoer regelen. 

25 doden

In sommige gevallen werkten de airbags niet en in andere gevallen ontplofte de airbag spontaan door een reactie van de stof ammoniumnitraat. Die ontploffing werd veroorzaakt door hitte of vochtigheid.

Metalen onderdelen werden daardoor vanuit de airbag afgeschoten. Volgens persbureau Reuters kwamen door ongelukken met dat type airbag al 25 mensen om het leven en raakten honderden anderen gewond.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Airbag aan buitenkant moet honderden levens redden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore