Gefotografeerd door bewakingscamera

Chinese stad nagelt pyjama-dragende inwoners aan de schandpaal

21 januari 2020 22:16 Aangepast: 22 januari 2020 14:11
Beeld © Weibo.

De Chinese stad Suzhou nagelt inwoners die in pyjama over straat gaan publiekelijk aan de schandpaal. De lokale overheid verspreidde de foto's maandag, voorzien van de gegevens van de gefotografeerde mensen.

De stad Suzhou heeft camera's met gezichtsherkenning in gebruik genomen om mensen die zich 'onbeschaafd' gedragen te identificeren, schrijft de BBC. Ambtenaren van de stad gaven maandag zeven foto's vrij, gemaakt door een bewakingscamera, van mensen die in hun pyjama over straat gingen.

Voorzien van naam

De bewakingscamerabeelden werden niet alleen ongecensureerd verspreid, ze waren ook voorzien van de naam, ID-kaart en overige informatie over de afgebeelde personen.

Een vrouw draagt een pyjama op straat in Shanghai. Een vrouw draagt een pyjama op straat in Shanghai.

Ander 'slecht gedrag' van inwoners, zoals in het openbaar 'op een onbeschaafde manier op een bank liggen' en het uitdelen van flyers, werd ook verspreid met foto's. 

Kritiek

De lokale overheid schreef bij de foto's dat ze aan een nationale competitie voor 'beschaafde steden' meedeed en dat inwoners daarom geen pyjama meer mogen dragen op straat. Op de actie van de stad kwam veel kritiek, waarop de overheid excuses heeft aangeboden. Die zegt voortaan alle foto's te zullen blurren.

Het is niet de eerste keer dat de stad een actie tegen 'ongewenst gedrag' start. Volgens lokale media vroeg de stad vorig jaar al aan inwoners om foto's van 'onbeschaafd gedrag' in te sturen, in ruil voor een beloning van 10 yuan (€ 1,31). 

De stad vindt het dragen van een pyjama op straat 'onbeschaafd'. De stad vindt het dragen van een pyjama op straat 'onbeschaafd'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore