Koelwagens en rubberboten

Vier aanhoudingen voor massale mensensmokkel naar Engeland

21 januari 2020 16:21 Aangepast: 21 januari 2020 16:48
Inval bij een van de Nederlandse verdachten.

Vier personen zijn in Nederland opgepakt op verdenking van grootschalige mensensmokkel. Ze zouden bij hebben gedragen aan het overbrengen van zeker 700 mensen in koelwagens en rubberboten naar Engeland.

De vier mannen werden aangehouden na een onderzoek door de Koninklijke Marechaussee in samenwerking met de Franse autoriteiten. Ze maken deel uit van een mensensmokkelnetwerk. In Frankrijk werden 21 mensen opgepakt die deel uitmaken van hetzelfde criminele netwerk.

Rubberboten

Het onderzoek is in de zomer van 2018 begonnen in Frankrijk, naar aanleiding van mensensmokkel vanuit Frankrijk naar Engeland. Migranten werden op parkeerplaatsen voor vrachtwagens in koelwagens richting Engeland verstopt, of vanaf Calais in rubberboten overgevaren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo werden 21 migranten van piepklein bootje op Kanaal gered

Voor een overtocht betaalden migranten zo'n 5000 euro. Daarmee verdienden de mensensmokkelaars 4 miljoen euro.

Nederlandse link

In het Franse onderzoek doken Nederlandse kentekens op. Twee mannen die zijn aangehouden (een 36-jarige uit Krimpen aan den IJssel en een 51-jarige uit Den Haag) zouden betrokken zijn geweest bij de mensensmokkel vanuit Frankrijk.

Ze zouden spullen, zoals rubberboten, hebben geleverd voor de mensensmokkel. De verdachten worden overgeleverd aan Frankrijk.

De twee andere verdachten (een 39-jarige man uit Den Haag en een 42-jarige man uit Leiden) worden in Nederland berecht. Zij worden verdacht van het smokkelen van migranten naar Nederland.

Mensensmokkel: een lucratief bijbaantje

Zo gaan mensensmokkelaars te werk, is te zien in deze eerdere reportage van RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore