Ga naar de inhoud
'Schadelijk voor schip'

Duikexpedities Titanic onder vuur: nieuw verdrag om schip te beschermen

De Titanic op de bodem van de zee. Beeld © Emory Kristof, National Geographic

Groot-Brittannië en de Verenigde Staten willen niet langer dat er zomaar naar het wrak van de Titanic wordt gedoken. Expedities die worden georganiseerd naar het gezonken schip zouden schadelijk zijn en daarom hebben de twee landen een verdrag ondertekend.

De Britse minister van Maritieme Zaken, Nusrat Ghani, zegt dat met het verdrag 'het historische schip met respect wordt behandeld vanwege de laatste rustplaats van meer dan 1500 mensen'. Het is voor het eerst dat het beroemde scheepswrak bescherming krijgt met een speciaal verdrag. 

'Expedities zijn schadelijk'

Nog altijd duiken er toeristen, maar ook plunderaars af naar het beroemde schip door middel van speciale expedities. Zo kun je voor zo'n 16.000 dollar een speciale reis maken naar de Titanic samen met experts. En een Amerikaans echtpaar trouwde zelfs in een duikboot die boven de Titanic hing.

Maar al die expedities zouden schadelijk zijn voor wat er nog van de Titanic over is, zeggen de twee landen. 

Onlangs doken er nieuwe, haarscherpe beelden op van de Titanic

01:08
Het schip ligt op ongeveer vier kilometer diepte.

Groot-Brittannië en de Verenigde Staten willen daarom dat organisatoren van de expedities voortaan eerst een vergunning aanvragen voordat ze het wrak binnengaan. 

Handhaven

Het is nog niet duidelijk hoe de twee landen praktisch willen afdwingen dat deze bescherming gerealiseerd wordt. Volgens Britse media zijn de organisatoren van expedities naar het wrak niet onder de indruk van het nieuwe verdrag.

15 april 1912 gezonken

De RMS Titanic zonk 107 jaar geleden naar de bodem van de Atlantische Oceaan. De twee grote wrakdelen liggen al die tijd op zo'n 3800 meter diepte, 600 kilometer van de Canadese kust.

Het schip was op weg van Engeland naar New York, maar zonk vijf dagen na vertrek op 15 april 1912 nadat het tegen een ijsberg was opgevaren. Van de 2200 passagiers aan boord, stierven er meer dan 1500. 

Tijdens het zinken brak het schip in tweeën waardoor er twee wrakstukken zijn ontstaan. In 1985 werd het wrak voor het eerst gevonden door een Amerikaans-Frans duikteam.

Duikexpeditie
Lees ook:
Duikexpeditie laat zien dat wrak van Titanic langzaam verdwijnt