Topconferentie in Davos

Greta Thunberg haalt weer uit: 'Te weinig gedaan voor beter klimaat'

21 januari 2020 11:13 Aangepast: 21 januari 2020 16:20
De 17-jarige Greta Thunberg tijdens de topconferentie in Davos. Beeld © EPA

De 17-jarige klimaatactiviste Greta Thunberg vindt dat er nog steeds te weinig wordt gedaan tegen klimaatverandering. Ze sprak een volle zaal toe op de topconferentie in het Zwitserse Davos en zei dat er volop wordt gediscussieerd over het klimaat, maar dat er geen actie wordt ondernomen.

Tussen de besneeuwde Alpentoppen wordt er deze week gepraat over oplossingen voor het klimaatprobleem, vergrijzing, ongelijkheid en de gevolgen van technologische ontwikkelingen op de arbeidsmarkt tijdens het World Economic Forum.

Volle zaal

Bijna 3000 kopstukken uit de wetenschap, cultuur, de politiek en het bedrijfsleven zijn daarbij, zoals ook Greta Thunberg. Zij sprak een volle zaal vanochtend al toe. "Klimaat en milieu staan volop in de belangstelling, dankzij de inzet van jongeren", zei ze.

"Maar toch is er vrijwel niets gedaan, aangezien de wereldwijde CO2-uitstoot nog niet is teruggebracht."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Top in Davos: vijf dagen praten over klimaat, diversiteit en arbeidsmarkt

De paneldiscussie met Thunberg trok zelfs zoveel publiek, dat de organisatoren extra stoelen moesten regelen omdat sommige bestuurders uit het bedrijfsleven moesten staan.

'Ik mag niet klagen'

Thunberg blikte terug op haar 18 maanden van klimaatstrijd sinds de dag dat ze begon met haar schoolstaking. "Er is veel gebeurd dat niemand had kunnen voorspellen en dit heeft een beweging doen ontstaan. Ik mag niet klagen dat ik niet word gehoord", zei ze.

Toch hebben 'de wetenschap en de stem van de jongeren' volgens haar geen centrale rol gekregen in de klimaatdiscussie. "En dat is wel nodig." Ze riep in haar speech daarom nogmaals op om de 'klimaatnoodtoestand' ernstig te nemen.

Ook president Trump is in het Zwitserse Davos aangekomen, hij zal vandaag net als Thunberg spreken tijdens de topconferentie. Actievoerders hadden vlak bij de plek waar Trump in Davos vanochtend landde 'Act on climate' (Kom in actie voor het klimaat) in de sneeuw geschreven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore