Zeker 75 gevangenen

Bendeleden ontsnappen massaal uit Paraguayaanse gevangenis

21 januari 2020 05:34
Politieagenten verzamelen zich bij de poort van de gevangenis.

Zeker 75 gevangenen, onder hen veel Braziliaanse bendeleden, zijn afgelopen zondag ontsnapt uit een gevangenis in Paraguay. Ze zouden een tunnel hebben gebruikt, maar volgens de autoriteiten zouden ze ook hulp hebben gekregen.

Volgens de lokale bestuurders zijn de directeur en het hoofd bewaking van de gevangenis direct na de massale ontsnapping ontslagen. Er lijkt namelijk een luchtje aan het incident te zitten. 

'Niet in één dag gebeurd'

Verspreid over verschillende cellen werden minstens 200 zakken met aarde aangetroffen. "Het is onmogelijk dat niemand hier in al die tijd iets van gemerkt heeft", zegt de minister van Justitie tegen een lokale tv-zender. "Dit is niet in één dag of nacht gebeurd." 

De uitgang van de tunnel waarvan gebruik zou zijn gemaakt. De uitgang van de tunnel waarvan gebruik zou zijn gemaakt.

Autoriteiten houden er rekening mee dat de gevangenen hulp van gevangenispersoneel hebben gekregen. De tunnel zou slechts dienen om die verdenking weg te poetsen. Vermoed wordt dat sommige gevangenen het gebouw simpelweg via de hoofdingang zijn uitgewandeld. 

Braziliaanse Bendeleden 

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken horen veel van de ontsnapte gevangenen bij een Braziliaanse bende genaamd Primeiro Comando da Capital. Dat is een van de grootste criminele groeperingen van Brazilië.

De bendeleden zouden afkomstig zijn uit een Braziliaanse plaats dichtbij de gevangenis, aan de andere kant van de Paraguayaanse grens. Zowel in Paraguay als Brazilië is men op jacht naar de gevangenen.  

Ontsnappen uit bajes: kansloos?

Wat dachten de mannen die een busje in de fik staken bij de gevangenis van Zutphen? Heeft het überhaupt zin, inbreken in een Nederlandse gevangenis om iemand te bevrijden?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore