Vierde slachtoffer

Nieuw sterfgeval China door coronavirus, Australiër in isolatie

21 januari 2020 02:42 Aangepast: 21 januari 2020 06:53
Ambulancepersoneel bij een ziekenhuis met mensen die besmet zijn met het coronavirus.

In China is opnieuw iemand overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus. Het aantal doden komt daarmee op vier. Het gaat om een 89-jarige man die zondag in Wuhan is gestorven na ademhalingsproblemen. Dat heeft de lokale gezondheidscommissie laten weten.

In Australië wordt ondertussen een man met symptomen van het virus in isolatie gehouden. De man uit Brisbane wordt in zijn woning gehouden. Dat heeft de Australische nieuwszender ABC bekend gemaakt. De man is net teruggekeerd van een bezoek aan de Chinese stad Wuhan.

De Australiër was aan het herstellen van een ziekte aan de luchtwegen, een van de symptomen van het virus. De man wordt getest op het coronavirus.

In verschillende Aziatische landen zijn mensen besmet geraakt met het nieuwe coronavirus. In verschillende Aziatische landen zijn mensen besmet geraakt met het nieuwe coronavirus.

Spoedoverleg

De Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties komt woensdag in Genève bijeen voor een spoedoverleg over het coronavirus.

Het virus is verwant aan het SARS-virus dat in 2003 veel onrust veroorzaakte en over de hele wereld ruim zevenhonderd levens eiste. Maandag werd door China bekendgemaakt dat het coronavirus overdraagbaar is van mens tot mens.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chinese overheid: nieuw coronavirus is van mens op mens overdraagbaar

Veel voorkomende tekenen van infectie met het virus zijn ademhalingsproblemen, koorts en hoesten. In ernstige gevallen kan het leiden tot een longontsteking, nierfalen en is het dodelijk.

Protocol in Nederland 

Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zegt dat er in Nederland nog niemand met het virus is gesignaleerd. Maar mocht dat het geval zijn, dan wordt deze persoon volgens die protocollen geïsoleerd en wordt er ook onderzoek gedaan naar zijn of haar contacten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronavirus grijpt om zich heen in Azië: nu zo'n 200 mensen ziek

Coronavirussen

De coronavirussen vormen een grote familie van virussen die ziekten veroorzaken. 

Veel voorkomende tekenen van infectie zijn ademhalingsproblemen, koorts en hoesten. In ernstige gevallen kan het leiden tot een longontsteking, nierfalen en is het dodelijk. De standaard aanbevelingen die de WHO doet om verspreiding te voorkomen zijn: regelmatig handen wassen, mond en neus bedekken bij hoesten en niezen en het grondig koken van vlees en eieren.

Eerder uitgebroken coronavirussen zijn MERS en SARS. Dat laatste virus werd in 2003 ook in China ontdekt. Het werd overgedragen van civetkatten op mensen. Er zijn verschillende coronavirussen die al wel onder dieren circuleren, maar waar nog geen mensen door zijn besmet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore