Politie te druk

Hongkong, ooit de veiligste stad ter wereld, kampt met inbraakgolf door protesten

20 januari 2020 18:26
De politie in Hongkong tijdens één van de vele demonstraties. Beeld © AFP

Hongkong: het was ooit de veiligste stad ter wereld, maar nu hebben criminelen er zo’n beetje vrij spel. De politie heeft het te druk met de massaprotesten tegen de regering. Die demonstraties zijn nu ruim een half jaar aan de gang en sindsdien schieten de criminaliteitscijfers omhoog.

In Hongkong wonen ruim 7 miljoen mensen. En bij die mensen werd eigenlijk nooit ingebroken. Maar in het laatste half jaar van 2019 wel. Uit cijfers van de politie blijkt dat in de stad 1270 keer is ingebroken van juni tot en met november. Dat zijn zo’n acht inbraken per dag: een recordaantal voor Hongkong. En dan zijn dit cijfers van aangiften. Het aantal inbraken kan hoger zijn, maar slachtoffers weigeren steeds vaker naar de politie te stappen uit wantrouwen.  

Dat wantrouwen heeft alles te maken met het neerslaan van de antiregeringsprotesten. In Hongkong gaan de inwoners bijna elke dag de straat op om te betogen tegen de toenemende invloed van buurland China. De politie treedt hard op bij demonstraties. En dus vinden de mensen in Hongkong dat de agenten op de hand zijn van China.

Demonstrant neergeschoten, woede in Hongkong

Afgelopen oktober werd een 18-jarige jongen door de politie in Hongkong neergeschoten tijdens de protesten. Demonstranten, studenten en vrienden zijn boos.

In Hongkong is de laatste maanden dus sprake van een inbraakgolf. Ook het aantal overvallen neemt explosief toe. Tot mei 2019 was er maar één woning- of winkeloverval per dag. Nu zijn dat er zeker vier.  

Opsporing steeds moeilijker

En voor al die criminaliteit wordt nauwelijks iemand opgepakt. Rechercheurs die zich daar normaal mee bezighouden, worden nu ook ingezet tijdens de straatprotesten. Het opsporen van de criminelen is ook moeilijker geworden. Beelden van een inbraak of overval zijn er vaak niet. Bewakingscamera’s op straat zijn vernield tijdens de protesten tegen de regering. Betogers doen dat om niet herkend te kunnen worden.     

De politie in Hongkong is 30.000 man sterk. Maar dat korps loopt op z’n tandvlees. De agenten hebben sinds de antiregeringsprotesten nauwelijks vrij gehad. Straatpatrouilles worden nu ook gedaan door gevangenispersoneel en de douane. De extra inzet heeft Hongkong het afgelopen half jaar al ruim 100 miljoen euro gekost. De schade door woninginbraken en winkelovervallen is daarbij niet meegerekend.    

Miniatuurvoorbeeld
Gewelddadige protesten

Nederlandse universiteiten roepen studenten terug uit Hongkong

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore