Ook hulpverleners besmet

Chinese overheid: nieuw coronavirus is van mens op mens overdraagbaar

20 januari 2020 16:40 Aangepast: 20 januari 2020 22:20
Inwoners van Wuhan dragen op straat mondkapjes Beeld © EPA

Uit onderzoek blijkt dat het mysterieuze coronavirus, dat opdook in de Chinese stad Wuhan, van mens op mens overdraagbaar is. Dat melden de Chinese autoriteiten. "Dit is waar we bang voor waren", zegt Nederlandse viroloog Ab Osterhaus.

In China zijn meerdere medische hulpverleners positief getest op een nieuwe stam van het virus.

De coronavirussen vormen een grote familie van virussen die ziekten veroorzaken. Het nu ontdekte virus is verwant aan het SARS-virus dat in 2003 veel onrust veroorzaakte en over de hele wereld ruim zevenhonderd levens eiste.

Eerder was al bekend dat het nieuw ontdekte coronavirus zoönotisch is, dat betekent dat het overgedragen kan worden tussen dieren en mensen. Nu blijkt dus ook dat het virus van mens op mens overdraagbaar is.

Virus kan zich nu sneller verspreiden

Dat het virus van mens op mens overdraagbaar is, betekent dat het virus zich sneller kan verspreiden - én over een groter gebied.

De eerste mensen die besmet raakten met het virus hadden een pluimvee- en vismarkt bezocht in de Wuhan, een stad in het midden van China.

Inmiddels zijn op meerdere plekken in China mensen ziek geworden, in totaal 217. De leider van het Chinese onderzoek, ademhalingsdeskundige Zhong Nanshan, zegt dat twee mensen in de Zuid-Chinese provincie Guangdong besmet raakten na contact met familieleden. Drie mensen die besmet waren door het virus, zijn overleden.

Het coronavirus is ook ook opgedoken in Japan, Thailand en Zuid-Korea. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronavirus grijpt om zich heen in Azië: nu zo'n 200 mensen ziek

Volgens de Nederlandse viroloog Ab Osterhaus moet nu, met oog op Chinees Nieuwjaar, een plan gemaakt worden.

"Er moet ook een onderzoek komen hoe makkelijk het overdraagbaar is van mens tot mens", zegt Osterhaus. "Als één persoon meer dan één iemand anders besmet, dan gaat het sneller dan wanneer dat niet zo is. Voor influenza en mazelen kennen we de verspreidingssnelheid, voor dit virus nog niet. Het kan zijn dat het groter wordt, als er mutaties komen. Het allerbelangrijkste is dat er bron- en contactonderzoek gedaan wordt."

Reisadvies

Nederland heeft het reisadvies naar China aangepast vanwege de virusuitbraak. "Als u in Wuhan bent of naar Wuhan reist vermijd dan contact met zieke mensen, pluimvee- en vismarkten en pluimvee- en visproducten", staat op de website van de Nederlandse overheid. "Was regelmatig goed uw handen. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts krijgt."

Soms dodelijk

Veel voorkomende tekenen van infectie zijn ademhalingsproblemen, koorts en hoesten. In ernstige gevallen kan het leiden tot een longontsteking, nierfalen en is het dodelijk. De standaard aanbevelingen die de WHO doet om verspreiding te voorkomen zijn: regelmatig handen wassen, mond en neus bedekken bij hoesten en niezen en het grondig koken van vlees en eieren.

Eerder uitgebroken coronavirussen zijn MERS en SARS. Dat laatste virus werd in 2003 ook in China ontdekt. Het werd overgedragen van civetkatten op mensen.

Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zegt dat de mogelijkheid van mens-op-mensbesmetting voor alle zekerheid al was meegenomen in de protocollen voor de aanpak. Er is in Nederland nog niemand met het virus gesignaleerd, maar mocht dat het geval zijn, dan wordt deze persoon volgens die protocollen geïsoleerd en wordt er ook onderzoek gedaan naar zijn of haar contacten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore