In ballingschap

Gevluchte cartoonist: 'Machthebbers Iran hebben geen gevoel voor humor'

20 januari 2020 19:50
De Iraanse cartoonist Mana Neyestani is gevlucht naar Frankrijk. Beeld © AFP

Nadat hij gevangen had gezeten om zijn cartoons, ontvluchtte Mana Neyestani zijn thuisland Iran. Tegenwoordig woont de cartoonist in ballingschap in Frankrijk. "Je moet uitgaan van het meest verschrikkelijke scenario, dat komt eigenlijk altijd uit."

De cartoon in onderstaande video maakte de Iraanse tekenaar in 2014. Hij voorspelt dan al precies hoe de oorlog in Syrië zal verlopen.

Voorspellende gave

Neyestani voorziet in 2014 dat het regime van de Syrische president Bashar al-Assad te maken krijgt met protesten, die hij op harde wijze neerslaat. Het wordt een oorlog waarin ook allerlei jihadisten komen bovendrijven, maar die laat het Syrische regime aanvankelijk met rust.

Assad concentreert zich op het verzet onder de gematigde oppositie, op de burgerbevolking. Daar rekent hij meedogenloos mee af, en als dat gedaan is blijven alleen de jihadisten over. Assad stelt de wereld voor een keuze: het is ik of de jihadisten. En dat is precies de situatie waar we in 2020 in zitten.

Hoe Assad de oorlog in Syrië won

De oorlog in Syrië gaat het negende jaar in. En hoewel er op sommige plekken nog wordt gevochten is de conclusie: de Syrische dictator Assad kan de overwinning niet meer ontgaan.

Afgekeken bij Iran

"Weet je wat het is in het Midden-Oosten? Je moet uitgaan van het meest verschrikkelijke scenario, dat komt eigenlijk altijd uit", zegt Neyestani over de telefoon. "In Iran in 2009 was het niet anders."

De populaire cartoonist weet zeker dat Assad goed heeft gekeken naar Iran, naar de verschillende manieren waarop de bevolking onderdrukt kan worden. "Toen gingen in Teheran mensen de straat op, en het regime heeft die protesten neergeslagen, ook zonder mededogen. Niemand durfde toen nog de straat op. Was dat wel gebeurd, dan was Iran ook een soort Syrië geweest, denk ik."

De bewuste cartoon uit 2014:

Volgens hem zijn alle vreedzame betogers het land ontvlucht. Neyestani: "Ik heb hier in Frankrijk, in Parijs een hoop Syrische vrienden. Het waren in het begin vreedzame betogingen, tot ze allemaal gedwongen waren om te vluchten. Het zijn schrijvers, kunstenaars, artiesten, allemaal mensen die het land zijn ontvlucht vanwege Assad. Alleen de jihadi's zijn gebleven. De mensen die met wapens kunnen omgaan, die zijn gebleven. De rest is gevlucht."

Gevlucht met zijn vrouw

Neyestani woont nu al ruim acht jaar in Parijs, en daarvoor een tijd in Turkije en Maleisië. Naar aanleiding van zijn werk waren er protesten in Iran. Na zijn arrestatie heeft hij drie maanden in de gevangenis gezeten. "Dat is eigenlijk maar kort", zegt hij. "Maar daarna ben ik met mijn vrouw gelijk gevlucht."

Neyestani heeft honderdduizenden volgers op Instagram.

Stem van de oppositie

In zijn werk haalt hij hard uit naar het Iraanse regime. Hij werkt vooral voor Iraanse bladen in het buitenland, de stem van de Iraanse oppositie. "Het is niet makkelijk om voor Franse magazines of kranten te werken, die hebben meestal hun eigen cartoonisten."

Het liefst maakt Neyestani zogeheten graphic novels. "Daar valt helaas geen droog brood mee te verdienen, maar het is een kwestie van interesse en liefde, dat is echt wat ik het liefst doe." Zijn graphic novels zijn vertaald, en ook veel van zijn cartoons worden in verschillende publicaties over de hele wereld gezien.

Internet afgesloten

Ook zijn Instagram-pagina is razend populair. Neyestani: "Het is wel bijzonder, ik kan op Instagram zien of het internet in Iran is afgesloten of niet. Meestal krijg ik bij een nieuwe spotprent zo’n 14.000 likes. Wanneer er protesten zijn of de autoriteiten zich zorgen maken zijn het er soms maar 2000. Dan weet je wat er speelt."

Het bewijst dat veel mensen in Iran zijn werk zien, en het kunnen waarderen. Toch kan hij voorlopig niet terug, verwacht hij. "Niet onder dit regime. Ik zou direct weer in de gevangenis terechtkomen, denk ik. Een ding is wel duidelijk, de huidige machthebbers in Iran hebben geen gevoel voor humor."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geld, wapens en olie: zo ver reikt de invloed van Iran

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore