Kans op nieuwe uitbarsting

Niemand mag gebied meer in rond gevaarlijke vulkaan Filipijnen

20 januari 2020 11:08 Aangepast: 20 januari 2020 11:58
In Tagaytay beschermen ze zich tegen de asregen. Beeld © EPA

De Filipijnse autoriteiten verbieden mensen nog langer in de gevarenzone bij de vulkaan Taal te komen. Daar kan op korte termijn weer een grote uitbarsting plaatsvinden, waarschuwen experts.

Een week geleden barstte de vulkaan ook al uit en begon die as te spuwen. Meer dan honderdduizend mensen die in het gebied wonen, sloegen op de vlucht. Ze werden ondergebracht in evacuatiecentra zoals scholen en sporthallen.

Niemand het gebied in

Maar sommigen van hen gaan nog steeds terug om bijvoorbeeld vee te voeren of spullen op te halen. Dat is vanaf nu verboden, zegt het Filipijnse ministerie van Binnenlandse Zaken. Het is de bedoeling dat niemand nog toegang krijgt tot het gebied rond de vulkaan.

'Stenen en as vielen uit de lucht'

De vulkaan spuugde bij de eerste uitbarsting rookwolken en stenen kilometers de lucht in.

De uitbarsting van vorige week zorgde ervoor dat complete steden rond de vulkaan nu bedekt zijn met een dikke laag as. Huizen stortten in en de hele omgeving had geen stroom of drinkwater meer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gaaf, een vulkaanuitbarsting, dacht Arjen, en toen moest hij vluchten

Seismologen zeggen dat mensen in een straal van 14 kilometer rond de vulkaan veel gevaar lopen bij een nieuwe uitbarsting. "Dat gevaar is nog niet afgenomen", zegt het hoofd van de seismologische dienst van het land.

De vulkaan bevindt zich op tientallen kilometers ten zuiden van de hoofdstad Manilla.

Complete dorpen en steden liggen bedekt onder een dikke laag as. Complete dorpen en steden liggen bedekt onder een dikke laag as.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore