Grote opkomst verwacht

Vrees voor geweld: extreemrechts dreigt pro-wapenbetoging te verstoren in VS

20 januari 2020 11:25 Aangepast: 20 januari 2020 11:44
Politieagenten plaatsen hekken voorafgaand aan de bijeenkomst bij het Capitool van Virginia. Beeld © AFP

De autoriteiten in de Amerikaanse staat Virginia zetten zich schrap voor een grote pro-vuurwapenbetoging in hoofdstad Richmond. Zij zijn bang dat gewapende betogers, onder wie veel rechtsextremisten, de bijeenkomst vandaag ernstig zullen verstoren.

Het gaat om de Lobby Day Rally, een jaarlijks evenement voor doorgaans een paar honderd vuurwapenvoorstanders.

De betoging wordt georganiseerd door de Virginia Citizens Defence League (VCDL), een lokale organisatie die opkomt voor het recht om wapens te dragen.

Massale opkomst verwacht

Maar dit jaar denken de autoriteiten dat een opkomst tot wel 50.000 mensen mogelijk is. De verwachting is dat groepen uit verschillende delen van het land aanwezig zullen zijn, net als veel extreemrechtse organisaties en aanhangers van complottheorieën. Zijn zouden mogelijk uit zijn op geweld. De rally valt op Martin Luther King Day, een feestdag ter herdenking van de vermoorde burgerrechtenactivist.   

De gouverneur van Virginia, Ralph Northam, kreeg vooraf 'geloofwaardige informatie' van de inlichtingendiensten over bedreigingen met geweld rond de demonstratie, zo meldde hij woensdag op Twitter. Inmiddels heeft hij de noodtoestand uitgeroepen. Ook heeft luchtvaartautoriteit FAA een tijdelijk verbod op drones ingesteld.

'Bedreigingen zoals bij Charlottesville'

Die bedreigingen komen volgens Northam overeen met eerdere grote incidenten, zoals de rellen bij het extreemrechtse protest in het universiteitsstadje Charlottesville in augustus 2017. Daarbij kwam een 32-jarige vrouw om het leven nadat een man bewust de menigte inreed. 'Charlottesville' wordt door veel Amerikanen gezien als een triest dieptepunt van de verdeeldheid in het land.

Miniatuurvoorbeeld
Lees terug:

Amerika verkeert in shock: vijf vragen en antwoorden over de rellen in Charlottesville

VCDL is ook bezorgd. "De rally is een vreedzaam evenement over wapenrechten en niets anders", benadrukken de organisatoren in een verklaring op een populaire website voor wapenvoorstanders. Zij roepen deelnemers op om zich niet te laten opstoken door andere bezoekers die voor problemen zorgen.

Antifascisten naar Richmond

Afgelopen week zijn er zeven leden van de neonazigroep die bekend staat als 'The Base' gearresteerd door de FBI. Zeker drie van hen waren volgens de inlichtingendienst van plan om vandaag uitgerust met illegale automatische wapens naar Richmond te komen, schreef The Wall Street Journal.

Later ging het gerucht dat ook antifascistische groeperingen naar Richmond wilden komen voor een tegendemonstratie. Dat werd later ontkend door een van de activisten tegenover de Britse krant The Guardian.

Trump: Democraten nemen jullie wapens af

Ook de Amerikaanse president Donald Trump heeft dit weekend gereageerd. Volgens Trump moeten de inwoners van Virginia zich vooral zorgen maken om de Democraten. "Zij nemen jullie wapens af", zei Trump.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore