Verspreiding gaat snel

Coronavirus grijpt om zich heen in Azië: nu zo'n 200 mensen ziek

20 januari 2020 09:30 Aangepast: 20 januari 2020 09:38
Inwoners van Wuhan dragen op straat mondkapjes Beeld © EPA

De Chinese autoriteiten hebben bevestigd dat er 139 nieuwe besmettingen zijn met het mysterieuze coronavirus. Het gaat hard met de verspreiding van het virus, gisteren stond de teller officieel nog op 59.

Het aantal doden staat inmiddels op drie. Het virus, dat zijn bakermat heeft in de stad Wuhan, is nu ook in de hoofdstad Peking vastgesteld.

Chinees Nieuwjaar

Gevreesd wordt dat met het Chinese Nieuwjaar op komst (25 januari), de verspreiding nog veel sneller zal gaan. In deze periode reizen veel Chinezen naar familie elders in het land.

Coronavirussen

De coronavirussen vormen een grote familie van virussen die ziekten veroorzaken. Deze virussen zijn zoönotisch, dat betekent dat ze overgedragen kunnen worden tussen dieren en mensen. De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geeft meer informatie over het virus op hun website.

Veel voorkomende tekenen van infectie zijn ademhalingsproblemen, koorts en hoesten. In ernstige gevallen kan het leiden tot een longontsteking, nierfalen en is het dodelijk. De standaard aanbevelingen die de WHO doet om verspreiding te voorkomen zijn: regelmatig handen wassen, mond en neus bedekken bij hoesten en niezen en het grondig koken van vlees en eieren.

Eerder uitgebroken coronavirussen zijn MERS en SARS. Dat laatste virus werd in 2003 ook in China ontdekt. Het werd overgedragen van civetkatten op mensen. Er zijn verschillende coronavirussen die al wel onder dieren circuleren, maar waar nog geen mensen door zijn besmet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Experts: geen tientallen, maar 1700 mensen besmet met mysterieus virus

Ook in Zuid-Korea

Na China, Japan en Thailand heeft het nieuwe virus nu ook Zuid-Korea bereikt. Het gaat om een Chinese vrouw (35) uit Wuhan, die op het vliegveld van Incheon koorts en ademhalingsproblemen bleek te hebben. Zij is onder quarantaine geplaatst.

Ook medepassagiers van de vrouw en bemanningsleden van het vliegtuig worden gecontroleerd. Premier Chung Sye-kyun heeft opdracht gegeven alle mogelijke maatregelen te nemen om de verspreiding van het virus te voorkomen.

Britse wetenschappers meldden zaterdag dat het aantal besmettingen veel hoger zou moeten zijn dan de Chinese autoriteiten eerder meldden. Zij kwamen tot 1700 ziektegevallen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Extra check reizigers uit China op luchthavens VS om nieuw virus

Vismarkt in Wuhan

De eerste gevallen van het coronavirus werden gelinkt aan een vismarkt in Wuhan, een miljoenenstad in het oosten van China. Volgens de Chinese autoriteiten wordt het virus niet van mens op mens overgegeven.

Maar wetenschappers hebben daarover hun twijfels. Zo zegt de Britse viroloog Neil Ferguson dat het om een nieuw virus gaat, en dat je daarom niet zomaar klakkeloos kunt aannemen dat besmetting van mens op mens uitgesloten is.

Reisadvies

Nederland heeft het reisadvies naar het noordwestelijke deel van China aangepast vanwege de virusuitbraak. Vermijd contact met zieke mensen, pluimvee- en vismarkten en -producten en was steeds goed uw handen, adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken aan mensen die naar de getroffen regio reizen of er al zijn.

"De kans dat het virus in Nederland of überhaupt in Europa opduikt, is heel klein", zegt het gezondheidsinstituut RIVM. "Vanuit de miljoenenstad Wuhan, waar de getroffen patiënten vandaan kwamen, zijn geen rechtstreekse vluchten naar Nederland."

Symptomen

De symptomen zijn longklachten, kortademigheid en koorts.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore