Ga naar de inhoud
Ook China in actie

China in actie tegen plastic: tasjes, rietjes en verpakkingen in de ban

Mensen verzamelen plastic flesjes in de Chinese havenstad Qingdao. Beeld © Getty

China komt met een groot plan om eenmalig gebruik van plastic drastisch te verminderen. De grootste plasticproducent ter wereld begint dit jaar al met het verbieden van plastic tasjes in alle grote steden.

Het verbod op 'single use'-plastic moet vervolgens ook worden uitgerold naar andere delen van het land. Dat heeft de Chinese regering gisteren bekendgemaakt

Boodschappen
Lees ook:
Boodschappen zonder plastic: bezorging in glazen potten wordt landelijk

Nog voor het einde van dit jaar mogen onder meer supermarkten, winkelcentra en maaltijdbezorgers geen gebruik meer maken van niet-afbreekbare plastic zakjes. Hetzelfde geldt voor plastic rietjes, die ook al in 2020 uit het straatbeeld verdwijnen.

Binnen vijf jaar

De komende jaren moeten ook plastic verpakkingen, bestek en kammen er stapsgewijs aan geloven. In 2025 moet het verbruik van eenmalig plastic in de horeca en restaurants zijn teruggedrongen met minstens 30 procent. Voor markten waar verse producten worden verkocht, geldt voorlopig nog een uitzondering. Zij krijgen nog even de tijd om met een alternatief voor het gebruik van plastic te komen.

De maatregelen zijn hard nodig in China, dat door het hele land kampt met milieuproblemen door plastic zwerfafval, dat onder meer in veel rivieren en meren is beland. Het land was tot voor kort ook een belangrijke importeur van plastic afval, maar stopte daar in 2018 grotendeels mee.

In Ivoorkust hebben ze een vakantiepark dat drijft op plastic flessen:

01:34
Het probleem met plastic is ook in Ivoorkust enorm. Erik Becker bedacht deze oplossing.