Enorme verschillen

Oxfam: 'Kloof tussen arm en rijk blijft groeien, ook Nederland is schuldig'

20 januari 2020 02:38 Aangepast: 20 januari 2020 07:48
Armoede in India. Beeld © anp

De ruim tweeduizend miljardairs die op de wereld wonen zijn samen rijker dan 60 procent van de wereldbevolking. De kloof tussen arm en rijk wordt alsmaar groter en ook Nederland is daar schuldig aan, stelt Oxfam Novib.

De ontwikkelingsorganisatie stelt dat de 2153 personen die meer dan één miljard Amerikaanse dollar bezitten, samen rijker zijn dan 60 procent van de wereldbevolking. De ruim tweeduizend miljardairs bezitten samen dus meer dan 4,6 miljard mensen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bijna half miljoen Nederlandse huishoudens leven in armoede

Dat presenteert ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib voorafgaand aan het World Economic Forum dat deze week in het Zwitserse Davos wordt gehouden. Belangrijke regeringsleiders en topondernemers komen daar jaarlijks bijeen.

Verschil tussen arm en rijk

Het rapport Time to Care probeert het verschil tussen superrijken en mensen die bijna niets hebben inzichtelijk te maken. Zo bezitten de 22ste rijkste mannen ter wereld samen evenveel als alle vrouwen op het hele continent Afrika.

Bijna de helft van de wereldbevolking leeft van minder dan zes dollar per dag. Tegelijkertijd betalen superrijken en multinationals volgens de ontwikkelingsorganisatie steeds minder belasting.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Top in Davos: vijf dagen praten over klimaat, diversiteit en arbeidsmarkt

'Nederland ook schuldig'

Oxfam Novib vindt dat ook Nederland schuldig is aan een groeiende ongelijkheid tussen rijk en arm. Tien procent van de winst die multinationals wereldwijd wegsluizen, komt volgens de organisatie in Nederland terecht. "Ons land moet belastingontwijking nu echt uitbannen", zegt Oxfam-Novib-directeur Michiel Servaes daarover.

De organisatie benadrukt dat vooral vrouwen en meisjes in ontwikkelingslanden 'gevangen blijven in extreme ongelijkheid en armoede'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oxfam: Nederland hoort thuis op zwarte lijst belastingparadijzen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore