'Stralende glimlach'

Khagendra, de kleinste mobiele man ter wereld (27), overleden

19 januari 2020 10:18 Aangepast: 19 januari 2020 10:37
Khagendra bij de officiele meting van Guinnes Book of Records. Beeld © AFP

Treurig nieuws uit Nepal. Daar is Khagendra Thapa Magar overleden aan de gevolgen van een longontsteking. Met zijn 67,08 centimeter stond hij bekend als de kleinste man ter wereld die zelfstandig kon lopen. "Bij zijn geboorte paste hij in mijn handpalm."

Khagendra is 27 jaar geworden. Volgens zijn broer zou hij de afgelopen maanden al een paar keer in het ziekenhuis gelegen hebben vanwege problemen met zijn longen, maar nu kwam daar een ontsteking aan zijn hart bij. Khagendra is afgelopen vrijdag gestorven.

Handpalm

Zijn hele leven lang woonde hij in Pokhora, op zo’n 200 kilometer van de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Daar hielp hij zijn vader mee in een winkel met levensmiddelen.

Volgens zijn vader was Khagendra bij zijn geboorte zó klein, dat hij in zijn handpalm paste. "Het was daardoor heel moeilijk om hem in bad te doen."

Guinness Book of Records

Khagendra dook in 2011 voor het eerst op in het Guinness Book of Records. Hij was toen 18, en bleek de kleinste man ter wereld te zijn die zelfstandig kon lopen. Hij kreeg een certificaat dat bijna even groot was als hijzelf:

Khagendra met zijn certificaat in 2010. Khagendra met zijn certificaat in 2010.

'Aanstekelijke glimlach'

De hoofdredacteur van het Guinnes Book of Records zegt in een verklaring 'vreselijk verdrietig' te zijn door het overlijden van Khagendra. "Met zijn stralende, aanstekelijke glimlach smolt hij de harten van iedereen die hij ontmoette."

Khagendra in 2010, op zijn 18de verjaardag. Khagendra in 2010, op zijn 18de verjaardag.

"Het leven kan een grote uitdaging zijn als je maar zes kilo weegt", zei de hoofdredacteur verder. "Maar zijn kleine gestalte heeft hem nooit verhinderd om ten volle te genieten van het beste van het leven. Zo'n man was Khagendra wel."

Het Guinnes Book of Records maakte een korte film over een dag in het leven van Khagendra: 

Een dag uit het leven van Khagendra

Nieuwe recordhouder

Nu Khagendra is overleden, wordt het record voor kleinste man die zelfstandig kan lopen overgenomen door de Colombiaan Edward Hernandez, hij is 70,21 centimeter lang.

De allerkleinste mens ter wereld is de Filipijn Junrey Balawing. Hij is 59,93 centimeter groot, maar hij kan zich niet verplaatsen zonder hulp.

Khagendra toen hij 14 jaar oud was. Khagendra toen hij 14 jaar oud was.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore