Verwant aan SARS

Nieuwe besmettingen: ruim 60 mensen ziek door mysterieus coronavirus China

19 januari 2020 06:40 Aangepast: 19 januari 2020 11:12
Een patiënt die lijdt aan het virus wordt vervoerd in Wuhan. Beeld © AFP

In het Chinese Wuhan zijn zeventien nieuwe gevallen van het mysterieuze coronavirus vastgesteld. Het officiële aantal besmettingen in China is daarmee opgelopen tot 62.

Dat meldt de South China Morning Post op basis van de volksgezondheidsdienst van de miljoenenstad. Het coronavirus is verwant aan het virus dat SARS veroorzaakt, een ernstige besmettelijke longontsteking.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Azië vreest verdere verspreiding coronavirus, Nederland helpt bij onderzoek

Tot nog toe zijn twee mensen aan de gevolgen ervan overleden.

Longklachten en koorts

Drie van de zeventien mensen die het coronavirus nu hebben opgelopen, zijn er ernstig aan toe, net als vijf mensen bij wie het virus al eerder is geconstateerd.

De nieuwe patiënten zijn tussen de 30 en 79 jaar oud. Er wordt nagegaan met wie ze de laatste tijd veel contact hebben gehad.

Reisadvies

Nederland heeft het reisadvies naar het noordwestelijke deel van China aangepast vanwege de virusuitbraak. Vermijd contact met zieke mensen, pluimvee- en vismarkten en -producten en was steeds goed uw handen, adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken aan mensen die naar de getroffen regio reizen of er al zijn.

"De kans dat het virus in Nederland of überhaupt in Europa opduikt, is heel klein", zegt het gezondheidsinstituut RIVM. "Vanuit de miljoenenstad Wuhan, waar de getroffen patiënten vandaan kwamen, zijn geen rechtstreekse vluchten naar Nederland."

 

'Véél meer besmettingen'

Gisteren meldden wetenschappers bij de BBC dat zij denken er in totaal al veel meer besmettingen plaatsgevonden zouden hebben. De Britse experts zeggen dat het aantal besmettingen weleens de 1700 kan benaderen. 

De eerste gevallen van het coronavirus werden gelinkt aan een vismarkt in Wuhan, een miljoenenstad in het oosten van China. Maar de onderzoekers maken zich vooral zorgen over drie ziektegevallen in Thailand en Japan.

"Als er op basis van de uitbraak in Wuhan al drie besmettingen in het buitenland zijn, dan houdt dat in dat er veel meer ziektegevallen moeten zijn dan nu officieel wordt gemeld." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Experts: geen tientallen, maar 1700 mensen besmet met mysterieus virus

China heeft hulp gevraagd aan virologen in verschillende landen. In Nederland zijn dit onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam.

Controles in VS

Op drie grote Amerikaanse luchthavens worden voorzorgsmaatregelen genomen vanwege het nieuwe coronavirus. Reizigers uit Wuhan moeten hun lichaamstemperatuur laten meten.

Ook moeten ze een vragenlijst invullen en, als ze mogelijk besmet zijn, een aanvullend onderzoek ondergaan. Dat gebeurt op de luchthavens van San Francisco en Los Angeles en op JFK in New York.

Coronavirussen

De coronavirussen vormen een grote familie van virussen die ziekten veroorzaken. Deze virussen zijn zoönotisch, dat betekent dat ze overgedragen kunnen worden tussen dieren en mensen. De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geeft meer informatie over het virus op hun website.

Veel voorkomende tekenen van infectie zijn ademhalingsproblemen, koorts en hoesten. In ernstige gevallen kan het leiden tot een longontsteking, nierfalen en is het dodelijk. De standaard aanbevelingen die de WHO doet om verspreiding te voorkomen zijn: regelmatig handen wassen, mond en neus bedekken bij hoesten en niezen en het grondig koken van vlees en eieren.

Eerder uitgebroken coronavirussen zijn MERS en SARS. Dat laatste virus werd in 2003 ook in China ontdekt. Het werd overgedragen van civetkatten op mensen. Er zijn verschillende coronavirussen die al wel onder dieren circuleren, maar waar nog geen mensen door zijn besmet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore