Ingrijpende portefeuillewisseling

Wisseling van de wacht: nieuwe buitenlandminister Noord-Korea benoemd

18 januari 2020 23:45 Aangepast: 19 januari 2020 00:40
Ri Son-gwon Beeld © EPA

Noord-Korea heeft een nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Ri Son-gwon volgt Ri Yong-ho op, wiens aftreden eerder op de dag werd bekendgemaakt.

Volgens het doorgaans goed geïnformeerde persbureau NK News gaat het om een ingrijpende portefeuillewisseling, die aanmerkelijke gevolgen kan hebben voor de diplomatieke opstelling van afgesloten communistische land.

Goede band met Kim Jong-un

Korea-deskundige Remco Breuker verwacht niet dat oud-minister Ri Yong-ho in ongenade is gevallen bij de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, want zij hebben een goede band met elkaar. "Ik denk dat dit een manier is om aan de wereld duidelijk te maken dat er dingen gaan veranderen." 

Volgens Breuker is Noord-Korea zich langzaam aan het voorbereiden om op een andere manier om te gaan met Amerika. "Ik kan je op een briefje geven dat er een hardere koers komt, meer provocaties. Noord-Korea heeft het er al langere tijd over dat ze een nieuw strategisch wapen wil onthullen. Dat soort dingen."

Kim Jong-un (tweede van links), Ri Yong-ho (midden) en Kim Jong-il (rechts). Kim Jong-un (tweede van links), Ri Yong-ho (midden) en Kim Jong-il (rechts).

Prominente rol in besprekingen met Zuid-Korea

Ri Son-gwon is de voormalige voorzitter van het Comité voor Vreedzame Hereniging van het Land (CPRC). Hij speelde begin 2018 een prominente rol in de besprekingen tussen Noord- en Zuid-Korea.

Ri Yong-ho ontbrak in september al bij het jaarlijkse VN-overleg van wereldleiders. De drie jaren daarvoor woonde hij de bijeenkomst in New York wel bij. Toen hij eerder deze maand ook niet bleek te staan op een foto van de partijkopstukken rond staatshoofd Kim Jong-un, rees het vermoeden dat een wisseling van de wacht aanstaande was.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noord-Korea vervangt belangrijke minister: 'Boodschap aan Amerika'

De bevestiging van het nieuws komt waarschijnlijk dinsdag. Dan staat een bijeenkomst van diplomaten in Pyongyang op het programma.

Ri Son-gwon Ri Son-gwon

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore