Land in crisis

Ruim 200 gewonden bij betogingen in Libanon

18 januari 2020 23:07 Aangepast: 18 januari 2020 23:59
Verscheidene ordebewakers hebben verwondingen opgelopen. Beeld © AFP

Bij betogingen in de Libanese hoofdstad Beiroet zijn 220 mensen gewond geraakt. Zeker tachtig van hen moesten voor behandeling naar een ziekenhuis. Pas laat in de avond keerde de rust terug.

Actievoerders gaan al drie maanden de straat op. Ze beschuldigen de politieke klasse van corruptie en apathie. Libanon verkeert sinds het opstappen van premier Saad Hariri eind oktober in een diepe economische en politieke crisis.

Vergeten treinstation Tripoli maakt crisis Libanon pijnlijk zichtbaar

Nergens is de achteruitgang van Libanon zo zichtbaar als op het vergeten station van de stad Tripoli. Waar al dertig jaar geen trein meer rijdt.

De gewelddadigheden begonnen vanmiddag voor de hoofdingang van het parlementsgebouw in het hart van Beiroet. Betogers, veelal gemaskerd en schreeuwend om revolutie, raakten slaags met de oproerpolitie die zich had verschanst achter barricades en prikkeldraad. Ze gooiden onder meer met stenen en vuurwerk. Enkelen probeerden over de versperringen te klimmen. Tenten die in de buurt waren opgezet gingen in vlammen op.

Aanhoudingen

De politie, die recent is bekritiseerd wegens haar keiharde optreden, reageerde met de inzet van waterkanonnen en later traangas. Volgens getuigen is er tevens geschoten met rubberkogels. Een onbekend aantal personen is aangehouden.

Minister Raya el-Hassan (Binnenlandse Zaken) zei dat het onacceptabel is dat betogers zo ongegeneerd tekeergaan tegen ordebewakers, van wie er verscheidene ook verwondingen hebben opgelopen.

Actievoerders gaan al drie maanden de straat op, deze beelden dateren uit december

Jongeren zijn boos omdat het erg slecht gaat: er is hoge werkloosheid, veel corruptie en een grote economische crisis.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore