Afstand titel

Prins Harry en Meghan doen afstand van koninklijke titels

18 januari 2020 19:54 Aangepast: 19 januari 2020 07:22
Beeld © Getty Images

Prins Harry en zijn echtgenote Meghan zullen hun titels niet langer gebruiken. Het Britse koninklijk paar gaat een groot deel van hun tijd in Canada doorbrengen en krijgt ook niet langer betaald als lid van het koninklijk huis.

Dat heeft Buckingham Palace vanavond bekendgemaakt. De hertog en hertogin van Sussex hebben bovendien toegezegd het overheidsgeld dat is besteed aan het opknappen van Frogmore Cottage, hun huis in Engeland, terug te betalen.

Op 8 januari maakten Harry en Meghan bekend een stap terug te willen doen als leden van het koningshuis. Harry was zesde in de lijn van troonopvolging.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koningin Elizabeth steunt wens Harry en Meghan

Queen Elizabeth liet eerder al weten haar kleinzoon en zijn vrouw te steunen in hun beslissing. "Hoewel we liever hadden gezien dat ze volledig lid waren gebleven van de koninklijke familie, respecteren we hun wens om een meer onafhankelijk leven te leiden. Ze blijven gewaardeerde leden van onze familie", zei ze in een statement.

In een nieuw statement benadrukt ze dat vandaag. "Harry, Meghan en Archie zullen altijd geliefde leden van mijn familie blijven."

Terugrekken

Tien dagen geleden maakten Harry en Meghan bekend een stap terug te doen en deels in Canada te gaan wonen. Het bracht een storm van verbazing op gang. Volgens de Britse tabloids was de koningin hier niet over geïnformeerd en was het crisis op Buckingham Palace. 

Vijf dagen geleden werd een familieberaad gehouden, met natuurlijk de koningin maar ook prinsen Charles, William en Harry. Meghan was niet aanwezig maar vergaderde vanuit Canada mee per telefoon. Na het familieberaad liet de koningin weten Harry en Meghan te steunen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore