Na jarenlange ophef

Stemacteur wil Apu in Simpsons niet meer doen om racistische stereotypering

18 januari 2020 14:45 Aangepast: 18 januari 2020 14:46
Bart Simpson aan de toonbank van supermarkteigenaar Apu Beeld © Screenshot YouTube

De Amerikaanse acteur Hank Azaria, die in de cartoonserie The Simpsons de Indiase winkelier Apu zijn stem geeft, wil deze rol niet meer spelen. Er is al jaren ophef over de manier waarop Apu wordt neergezet in de serie.

Azaria 'doet' de stem van Apu al sinds het begin van de serie, in 1990. Het zwaar aangezette Indiaas-Engelse accent en het stereotype karakter van Apu zouden racistisch zijn. 

Uit de serie?

Onduidelijk is nog of Apu nu een nieuwe stem krijgt of dat hij helemaal uit de serie verdwijnt. Azaria wil Apu's stem alleen nog maar doen als er iets aan het karakter verandert. "We zijn het daar allemaal over eens", zegt hij tegen de website SlashFilm.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Simpsons-aflevering met Michael Jackson niet op Disney+

De makers van The Simpsons, Al Jean en Matt Groening, zeggen dat Apu in de serie zal blijven, maar ze willen niet zeggen wat er aan zijn karakter gaat veranderen.

The Problem with Aru

De controverse rond Apu bereikte in 2017 een hoogtepunt na de documentaire The Problem with Aru van Hari Kondabolu. De Amerikaanse comedian, van Indiase afkomst, trekt daarin van leer tegen de racistische manier waarop Apu wordt neergezet.

Hank Azaria Hank Azaria

Kondabalu zegt opgegroeid te zijn met Apu, de enige representant van de Zuid-Aziatische cultuur in een Amerikaanse tv-serie. Maar andere kinderen deden Apu na en pestten hem ermee.

Kondabalu hoopt overigens dat Apu in de show blijft en 'dat zeer getalenteerde schrijvers iets interessants met hem doen'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore