Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Buitenlandse Zaken

Noord-Korea vervangt belangrijke minister: 'Boodschap aan Amerika'

18 januari 2020 14:52 Aangepast: 18 januari 2020 15:49
Kim Jong-un (tweede van links), Ri Yong-ho (midden) en Kim Jong-il (rechts). Beeld © AFP

Noord-Korea heeft de minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong-ho vervangen. Daarmee zendt het land een boodschap aan de wereld en in de eerste plaats aan de Verenigde Staten, zegt Korea-deskundige Remco Breuker tegen RTL Nieuws.

Het nieuws over de vervanging van de minister werd wereldkundig via de Amerikaanse nieuwssite NK News, die vanuit het Zuid-Koreaanse Seoul over Noord-Korea bericht.

Dingen gaan veranderen

Over de reden van het vertrek van Ri laat NK News zich niet uit. Breuker verwacht dat de minister niet in ongenade is gevallen bij de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, want zij hebben een goede band met elkaar. "In Noord-Korea weet je het nooit, dat kan ook dit soort mensen overkomen. Maar ik verwacht het niet. Ik denk dat dit een manier is om aan de wereld duidelijk te maken dat er dingen gaan veranderen." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noord-Korea dreigt met nieuwe kernproeven en rakettesten

Volgens Breuker is Noord-Korea zich langzaam aan het voorbereiden om op een andere manier om te gaan met Amerika. "Dit is een schot voor de boeg. Ik kan je op een briefje geven dat er een hardere koers komt, meer provocaties. Noord-Korea heeft het er al langere tijd over dat ze een nieuw strategisch wapen wil onthullen. Dat soort dingen." 

Het vervangen van Ri draagt die boodschap uit. "De minister van Buitenlandse Zaken is het aanspreekpunt van Mike Pompeo. Als ze op die plek iemand neerzetten die agressiever te werk gaat, is dat een duidelijke boodschap." Wie dat wordt, maakt Noord-Korea donderdag bekend, schrijft NK News. 

Ri Yong-ho (links) en Kim Jong-un (rechts), juni vorig jaar. Ri Yong-ho (links) en Kim Jong-un (rechts), juni vorig jaar.

Ri's macht neemt daardoor niet af. "Ri Yong-ho is machtig omdat hij Ri Yong-ho is. Niet omdat hij minister van Buitenlandse Zaken is. In Noord-Korea zeggen functies niet zoveel over de macht die je hebt."

Vertrouweling Kim Jong-un

Ri is al 38 jaar werkzaam in de Noord-Koreaanse diplomatie en was sinds 2016 minister van Buitenlandse Zaken. Hij vergezelde de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un tijdens tal van topontmoetingen. Zo zat hij vorig jaar februari aan tafel bij Donald Trump. "Hij is een van de vertrouwelingen", zegt Breuker. "Waar hij zelf voor staat is niet duidelijk, want hij draagt het standpunt van de regering uit. Maar hij is wel een van de meest ervaren diplomaten, met veel contacten. 

De dialoog tussen Noord-Korea en de VS over het ontmantelen van het nucleaire programma van het bewind in Pyongyang ligt al maandenlang stil. Eerder deze maand stuurde de Amerikaanse president Donald Trump Kim wel een persoonlijke brief om hem te feliciteren met zijn verjaardag.

Tweede ontmoeting Trump en Kim: 'Noord-Korea heeft een geweldige toekomst'

Begin vorig jaar ontmoetten Kim Jong-un en Donald Trump elkaar.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Leider Noord-Korea houdt opvallende fotoshoot en dreigt Trump met raketaanval

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore