Veiligheidstest

SpaceX laat raket succesvol lanceren en ontploffen voor veiligheidstest

19 januari 2020 16:21 Aangepast: 20 januari 2020 08:16
Beeld © SpaceX

SpaceX heeft zojuist succesvol een raket gelanceerd en in de lucht laten ontploffen. Daarmee wil het bedrijf aantonen dat hun ruimtevoertuigen veilig zijn voor astronauten. De lancering werd live uitgezonden.

Ruimtevaartbedrijf SpaceX wil mensen vervoeren in de ruimte. Het bedrijf voert al tijden vluchten voor NASA uit van en naar het International Space Station, maar heeft tot nu toe alleen vracht vervoerd.

Veiligheidstest

Daar wil Elon Musk verandering in aanbrengen. SpaceX heeft daarom vandaag een systeem getest waarmee NASA-astronauten in veiligheid gebracht moeten worden, mocht er een noodsituatie plaatsvinden tijdens een raketlancering.

Bekijk de lancering en ontploffing van de raket

SpaceX streamde de lancering en ontploffing van Falcon 9. Op de beelden is de ontploffing goed te zien.

De test is uitgevoerd met een Falcon 9-raket, een van de grootste raketten van SpaceX. Bovenop de raket was een capsule aangebracht waar de astronauten normaliter in zouden zitten. Tijdens de test waren er geen astronauten aan boord.

Explosie

De Falcon 9 heeft 84 seconden na de lancering een storing gesimuleerd door alle negen motoren te laten uitvallen. De stuwraketten van de personeelscapsule hebben de capsule vervolgens krachtig weggeduwd van de raket, die vervolgens in de lucht is geëxplodeerd.

De Falcon 9-raket wordt gelanceerd. De Falcon 9-raket wordt gelanceerd.

Op ongeveer 40 kilometer hoogte is de personeelscapsule in tweeën gesplitst. De bovenkant van het ruimtevaartuig werd naar de juiste plaats gebracht, waarna parachutes uitvouwden. Tien minuten na de lancering is de capsule rustig in de Atlantische Oceaan geland.

Eigenlijk had de raket gisteren al gelanceerd moeten worden, maar toen was het weer te slecht. Daarom werd de lancering uitgesteld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Falcon Heavy van SpaceX maakt eerste commerciële vlucht

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van