Chinese vismarkt

Experts: geen tientallen, maar 1700 mensen besmet met mysterieus virus

18 januari 2020 11:16 Aangepast: 20 januari 2020 09:23
Een vrouw met mondkapje verlaat het ziekenhuis in Wuhan Beeld © AFP

Het aantal mensen dat is besmet door een mysterieus virus in China is veel groter dan de officiële cijfers aangeven. Dat melden wetenschappers aan BBC News.

Volgens de Chinese autoriteiten zouden er 45 mensen zijn besmet door het coronavirus, maar Britse experts zeggen dat het aantal besmettingen weleens de 1700 kan benaderen.

Twee doden

Voor zover bekend zijn er nu twee mensen aan de gevolgen van het virus overleden. "Ik ben een stuk ongeruster dan een week geleden", zegt viroloog Neil Ferguson tegen de BBC

De eerste gevallen van het coronavirus werden gelinkt aan een vismarkt in Wuhan, een miljoenenstad in het oosten van China. Maar Ferguson maakt zich vooral zorgen over drie ziektegevallen in Thailand en Japan.

Meer ziektegevallen

"Als er op basis van de uitbraak in Wuhan al drie besmettingen in het buitenland zijn, dan houdt dat in dat er veel meer ziektegevallen moeten zijn dan nu officieel wordt gemeld." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Azië vreest verdere verspreiding coronavirus, Nederland helpt bij onderzoek

Nederland: 'Kleine kans'

Nederland heeft het reisadvies naar het noordwestelijke deel van China aangepast vanwege de virusuitbraak. Vermijd contact met zieke mensen, pluimvee- en vismarkten en -producten en was steeds goed uw handen, adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken aan mensen die naar de getroffen regio reizen of er al zijn.

"De kans dat het virus in Nederland of überhaupt in Europa opduikt, is heel klein", zegt het gezondheidsinstituut RIVM. "Vanuit de miljoenenstad Wuhan, waar de getroffen patiënten vandaan kwamen, zijn geen rechtstreekse vluchten naar Nederland."

Symptomen

De symptomen zijn longklachten, kortademigheid en koorts.

Volgens de Chinese autoriteiten wordt het virus niet van mens op mens overgegeven. Maar professor Ferguson heeft daarover zo zijn twijfels. Het is volgens hem een nieuw virus, en dan kun je niet zomaar klakkeloos aannemen dat besmetting van mens op mens uitgesloten is, zegt hij.

Nederlandse hulp

De besmette mensen in Japan en Thailand zijn alle drie Chinees. Ze zijn vanuit de omgeving van Wuhan naar het buitenland gereisd. Tijdens het Chinees Nieuwjaar op 25 januari reizen Chinezen het hele land door. Ze bezoeken vrienden en familie. De zorg is dat de ziekte zich in die periode nog verder verspreidt.

China heeft hulp gevraagd aan virologen in verschillende landen. In Nederland zijn dit onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam.

Controles in VS

Op drie grote Amerikaanse luchthavens worden voorzorgsmaatregelen genomen vanwege het nieuwe coronavirus. Reizigers uit Wuhan moeten hun lichaamstemperatuur laten meten.

Ook moeten ze een vragenlijst invullen en, als ze mogelijk besmet zijn, een aanvullend onderzoek ondergaan. Dat gebeurt op de luchthavens van San Francisco en Los Angeles en op JFK in New York.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Mysterieuze longziekte lijkt nieuw virus

Coronavirussen

De coronavirussen vormen een grote familie van virussen die ziekten veroorzaken. Deze virussen zijn zoönotisch, dat betekent dat ze overgedragen kunnen worden tussen dieren en mensen. De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geeft meer informatie over het virus op hun website.

Veel voorkomende tekenen van infectie zijn ademhalingsproblemen, koorts en hoesten. In ernstige gevallen kan het leiden tot een longontsteking, nierfalen en is het dodelijk. De standaard aanbevelingen die de WHO doet om verspreiding te voorkomen zijn: regelmatig handen wassen, mond en neus bedekken bij hoesten en niezen en het grondig koken van vlees en eieren.

Eerder uitgebroken coronavirussen zijn MERS en SARS. Dat laatste virus werd in 2003 ook in China ontdekt. Het werd overgedragen van civetkatten op mensen. Er zijn verschillende coronavirussen die al wel onder dieren circuleren, maar waar nog geen mensen door zijn besmet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore