Temperatuur meten

Extra check reizigers uit China op luchthavens VS om nieuw virus

17 januari 2020 21:47 Aangepast: 17 januari 2020 21:56
Na de uitbraak van MERS wordt bij reizigers in Hongkong gekeken of ze koorts hebben. Beeld © AFP

Op drie grote Amerikaanse luchthavens worden voorzorgsmaatregelen genomen vanwege het nieuwe coronavirus dat in China is opgedoken. Reizigers uit het Chinese Wuhan moeten hun lichaamstemperatuur laten meten.

Ook moeten ze een vragenlijst invullen en, als ze mogelijk besmet zijn, een aanvullend onderzoek ondergaan. Dat gebeurt op de luchthavens van San Francisco en Los Angeles en op JFK in New York.

Sterfgevallen

Het virus, dat vooralsnog 2019-nCoV wordt genoemd, is in verband gebracht met twee sterfgevallen. In China zou sprake zijn van tientallen besmettingen en het virus is nu ook opgedoken in Thailand en Japan. Het is nog onduidelijk hoe het precies wordt overgedragen.

De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC schakelt voor de controles ongeveer honderd medewerkers in. CDC-topfunctionaris Nancy Messonnier zegt dat haar dienst altijd bezorgd is als een nieuw virus opduikt. "Want dat betekent dat de bevolking nog geen weerstand heeft opgebouwd en dat we geen specifieke behandelingen of vaccins hebben."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Azië vreest verdere verspreiding coronavirus, Nederland helpt bij onderzoek

Nederland heeft het reisadvies naar het noordwestelijke deel van China gisteren aangepast vanwege de virusuitbraak. Vermijd contact met zieke mensen, pluimvee- en vismarkten en -producten en was steeds goed uw handen, adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken aan mensen die naar de getroffen regio reizen of er al zijn.

Bron lokaliseren

"De kans dat het virus in Nederland of überhaupt in Europa opduikt, is heel klein", zegt het gezondheidsinstituut RIVM. Nederland gaat wél helpen de oorzaak van het virus te onderzoeken. Dat gebeurt in het Erasmus MC in Rotterdam. 

"In dit stadium heeft het vinden van de oorzaak prioriteit", zei één van de onderzoekers, viroloog Bart Haagmans, eerder vandaag. "Dat kan door mensen met het virus zo snel mogelijk in quarantaine te plaatsen en de bron, hoogstwaarschijnlijk dieren, te lokaliseren. Op die manier kun je de uitbraak tot een eind brengen. Dat is het belangrijkste. Het vinden van een vaccin is op korte termijn niet haalbaar."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mysterieuze longziekte lijkt nieuw virus

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore