Afval uit heel Europa

Portugees dorpje is langzaam groeiende vuilnisbelt: 'Onmogelijk om hier te leven'

17 januari 2020 21:45 Aangepast: 17 januari 2020 21:48
Portugal importeert afval uit heel Europa en stort het in de buitenlucht. Beeld © Reuters

"Mijn huis werd geteisterd door insecten", zegt Conceicao Gaspar. Ze kijkt vanuit haar woning in het Portugese Sobrado uit op een groeiende vuilnisbelt. Het land importeert steeds meer afval uit het buitenland, waardoor het leven van onder andere de 3000 dorpsbewoners een stinkende hel is geworden.

De 69-jarige Conceicao woont al haar hele leven in het dorpje vlakbij havenstad Porto. De vuilnisbelt is er ook al enige tijd, maar de laatste jaren groeit die enorm.

'Insecten op mijn gezicht'

Voor Conceicao is de maat vol. "Het is onmogelijk om hier nu te leven." Ze had last van een insectenplaag. "Ze kwamen door de deur. Hele rijen insecten. Ik hing de was op en ze vielen gewoon op mijn gezicht", zegt Conceicao.

Conceicao Gaspar (69) woont al haar hele leven in Sobrado. Conceicao Gaspar (69) woont al haar hele leven in Sobrado.

In Portugal zijn elf commerciële vuilnisbelten. Daar wordt niet alleen afval uit Portugal gestort, maar ook uit andere Europese landen. De groei is enorm, omdat China twee jaar geleden limieten stelde aan de import van afval.

Toeristische bestemming

Portugal ziet economische kansen: in 2018 importeerde het land 330.000 ton afval. Een stijging van 53 procent ten opzichte van 2017. Een derde van die berg afval verdwijnt op de vuilstort. En dat is veel goedkoper in Portugal dan in andere Europese landen.

"Het maakt van ons land een vuilnisbak", zegt burgemeester Jose Ribeiro van de gemeente Valongo. "Hoe is het mogelijk dat Portugal, dat zichzelf wil neerzetten als een toeristische bestemming, hier handel in ziet?"

De gemeente maakt zich inmiddels zorgen. De vuilnisbelt trekt veel insecten, meeuwen en knaagdieren aan. Een mogelijke bron van infectieziekten.

Grote put

Bij het dorpje Sobrado mogen 400 verschillende soorten afval worden gestort. Zelfs gevaarlijke stoffen en bouwafval met asbest. Het is afkomstig uit heel Europa. Alles wordt bij elkaar gedumpt in een grote put. Het bedrijf achter de vuilnisbelt claimt zich aan de regels te houden.

Miniatuurvoorbeeld
Afval

Walvis aangespoeld in Schotland met 100 kilo afval in maag

Bewoners vertrouwen het niet. Ze zijn een actie begonnen en willen een zaak aanspannen tegen het ministerie van Milieu. De vuilnisbelt moet dicht.

Meeuwen in de lucht

"We willen weer frisse lucht inademen", zegt Conceicao. Ze kijkt naar de meeuwen in de lucht. "Wat betekent dat? Afval. Ze eten afval. En de geuren... daar kun je echt niet aan wennen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore