Wraakactie

Wel degelijk Amerikaanse gewonden bij Iraanse raketaanvallen

17 januari 2020 04:28 Aangepast: 17 januari 2020 06:20
De luchtmachtbasis Ain al-Asad op archiefbeeld.

De Iraanse raketaanvallen op legerbases in Irak van begin vorige week hebben wel degelijk Amerikaanse slachtoffers gemaakt. Het Amerikaans ministerie van Defensie maakt nu bekend dat elf militairen gewond zijn geraakt bij de aanvallen op 8 januari.

Direct na de aanval, die door Iran werd uitgevoerd als wraak voor het doden van de Iraanse generaal Qassem Soleimani, maakte de VS bekend dat er geen Amerikaanse gewonden waren gevallen. Dat blijkt nu niet waar. 

Hersenschudding

Elf Amerikaanse militairen hielden aan de explosies een hersenschudding over. De gewonden vielen allemaal in de Al-Asad luchtmachtbasis, waar zestien Iraanse raketten neerkwamen.

Propaganda

Terwijl de Amerikanen meldden dat er geen gewonden waren gevallen, repte de Iraanse binnenlandse propaganda over 'tachtig doden' aan Amerikaanse zijde. Daarna hield de wereld zijn adem in: gevreesd werd voor verdere escalatie van wraakacties over en weer, maar die bleven uit. 

De soldaten stonden al in hoogste staat van paraatheid, ze verwachtten de Iraanse raketaanval. Iran had daarvoor gezworen wraak te nemen voor het doden van Soleimani, volgens sommigen de op een na machtigste man in het land.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Generaal VS: 'Iran wilde Amerikaans personeel doden met raketaanval'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore