Ga naar de inhoud
Overleg met Canada

Blok roept Rusland op voorbeeld Iran te volgen: 'Erken aansprakelijkheid MH17'

Minister Blok van Buitenlandse Zaken (rechts) vandaag met zijn Canadese ambtsgenoot in Londen. Beeld © ANP

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken roept Rusland opnieuw op openheid van zaken te geven over het neerhalen van vlucht MH17. Hij vindt dat Rusland een voorbeeld moet nemen aan Iran, dat vorige week toegaf verantwoordelijk te zijn voor het neerschieten van een Oekraïens passagiersvliegtuig bij Teheran.

Dat zei Blok zojuist in Londen, waar hij overleg had met zijn Canadese ambtsgenoot over de ramp met vlucht PS752 in Iran. Aan boord van het toestel van Ukraine International Airlines waren 63 Canadezen.

"Het voorbeeld dat Iran geeft", zei Blok tegen RTL Nieuws, "zou reden voor Rusland moeten zijn om die stap nu ook te zetten: aansprakelijkheid erkennen en voor genoegdoening zorgen voor de nabestaanden."

Iraanse luchtafweer

Drie dagen na de crash erkende Iran dat de Oekraïense Boeing uit de lucht was geschoten door de Iraanse luchtafweer. Gegevens van buitenlandse inlichtingendiensten en onderzoeksjournalisten wezen daar ook al op.

Iran
Lees ook:
Iran zag vliegtuig aan voor raket: 'Helaas nam hij de foute beslissing en raakte het vliegtuig'

De landen met slachtoffers bij vlucht PS752 hebben intussen afspraken gemaakt over volledige toegang tot het rampgebied, de identificatie van slachtoffers en het instellen van een internationaal onderzoek. Daarnaast moet Iran de volledige verantwoordelijkheid op zich nemen en schadevergoeding betalen.

Nederland nu waarnemer

Bij de totstandkoming van de afspraken heeft Nederland geadviseerd vanwege de ervaring met vlucht MH17. Het zal ook in de toekomst betrokken blijven bij de nasleep van de ramp vorige week. Zo zal het bij bijeenkomsten aanschuiven als waarnemer.

Kort na de ramp belde de Canadese premier Trudeau met zijn Nederlandse ambtsgenoot Rutte om te vragen naar de ervaringen rondom het neerhalen van vlucht MH17. Rutte zegde Canada daarbij 'alle steun toe die Nederland kan bieden'.

MH17

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd in juli 2014 boven oorlogsgebied in het oosten van Oekraïne neergeschoten. Volgens internationaal onderzoek gebeurde dat met een Buk-raket afkomstig van een Russische lanceerinstallatie. Alle 298 inzittenden kwamen om, onder wie bijna tweehonderd Nederlanders.

Vriendin Bohdan kwam om bij vliegramp Iran: 'Had ik haar maar tegengehouden'

01:47
Bohdan kan het nog steeds niet geloven: zijn vriendin is dood, omgekomen bij de vliegramp in Iran. Samen vlogen ze de hele wereld over, nu is hij alleen.