Groot als tennisbal

Bling bling: gigantische diamant Sewelo bewerkt tot sieraden van Louis Vuitton

16 januari 2020 12:00 Aangepast: 16 januari 2020 12:48
Archieffoto

De Sewelo, de op een na grootste diamant ooit gevonden, wordt gekloofd, geslepen, gepolijst en verwerkt in sieraden van luxemerk Louis Vuitton. 

De edelsteen van 1785 karaat, zo groot als een tennisbal, werd vorig jaar uit een mijn in Botswana gehaald en zal worden bewerkt door de Antwerpse diamantfabriek HB.

Waarde onduidelijk

Het is nog niet duidelijk hoeveel waarde de bewerkte diamanten zullen hebben. Volgens Lucara, het bedrijf dat de diamant vorig jaar vond, is het geen steen om topjuwelen van te maken. De mijnbouwer krijgt in eerste instantie een 'niet-materiële' vergoeding en bezit 50 procent van de bewerkte stenen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Roze diamant geveild voor 44 miljoen euro

Fijne sieraden

Louis Vuitton richt zich steeds meer op fijne sieraden sinds het openen van een flagshipstore in Parijs en de aanstelling van Francesca Amfitheatrof als hoofdontwerper van de sieradentak. 

Om de kettingen, armbanden en oorbellen aan te prijzen, zijn marketingcampagnes gestart met Game of Thrones-actrice Sophie Turner en Brokeback Mountain-ster Michelle Williams.

Megadiamant verkocht voor 53 miljoen dollar.

In 2017 werd een diamant van 1109 karaat voor 53 miljoen dollar verkocht. De diamant werd in 2015 in een mijn in Botswana gevonden.

Cullinan grootste diamant ooit

In 2015 haalde Lucara al eens een diamant van 1109 karaat, de Lesedi La Rona, uit zijn mijn. Deze gold destijds als de op een na grootste diamant ooit gevonden en werd voor 53 miljoen dollar verkocht.

Een steen ter grootte van 813 karaat leverde eerder een recordbedrag van 63 miljoen dollar op. Deze diamanten waren wel van hogere kwaliteit dan de Sewelo.

De grootste ontdekte diamant ooit is de Cullinan van 3106 karaat. Deze steen werd in 1905 in Zuid-Afrika gevonden. De grootste diamanten afkomstig van deze steen, de Great Star of Africa en de Lesser Star of Africa, zijn verwerkt in de Britse kroonjuwelen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore